Миряни пак ще искат касиране на вота за варненски митрополит, само 4 кандидати били достойни
Миряни пак ще искат касиране на вота за варненски митрополит, само 4 кандидати били достойни / Sofia Photo Agency, архив

Повторният епархийски избор за варненски и великопреславски митрополит може отново да бъде касиран, предупредиха варненски миряни от инициативния комитет за чистота в Българската православна църква (БПЦ). Техните протести и жалби срещу първия вот доведоха до отмяната му от Светия Синод. Според миряните новото гласуване, което ще се състои на 15 декември, отново ще бъде опорочено, тъй като не са били извадени от списъците уличените в нарушения кандидати. Като такива те посочват двойката победителите Борис и Игнатий, както и събрали най-много гласове след тях – Наум и Сионий.

„В отворено писмо, публикувано в медиите, епископ Борис отправя открити заплахи към избирателите, както и обещания за големи облаги на онези, които гласуват за него”, заяви Иван Панайотов от инициативния комитет. Във въпросния текст, разпространен през седмицата, Борис заявява, че протестите срещу първия епархийски избор са били режисирани от свещеници „от две варненски църкви с богати месечни приходи”.

„Разликата в сумите от месечните приходи на един свещеник от Варна и един свещеник от селата е само една, най-много две нули, но поставени в края на сумата”, пише Борис. За да демонстрират, че не служат за пари, той съветва всички свещеници от морския град предварително да подготвят молби до новия митрополит, в които „горещо, настоятелно и коленопреклонно ще го помолят да ги премести от църковно служение в богатите храмове от Варна и епархията и да ги назначи на служение из добруджанските и шуменските села, а на техните места да назначи млади бедни свещеници от Добруджа и Шуменско”. Единственото име, което е посочено няколко пъти в писмото, е на отец Василий Шаган от храма „Св. Николай Чудотворец”.

Борис е записвал епархийските избирателите, които са вземали подкупи, допуска Иван Панайотов. Повод за съмненията му са флашката, която епископът предал в ефир на журналиста Мартин Карбовски с думите, че от нея ставало ясно „кой какво е давал, на кого са давани и какво е давано”.

„Откъде този човек има достъп до подобна информация? Той трябваше да предаде флашката първо на Синода, който да разследва информацията и да извади от списъка уличените избиратели”, коментира Борислав Аврамов. Той попита „Кой подкрепя Борис?” и припомни, че против касирането на епархийския вот са били митрополитите Николай, Игнатий и Григорий.  

От инициативния комитет са изпратили писмо до Светия Синод изборите на 15 декември да започнат с литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна, на която да присъстват всички свещеници от епархията, както и да бъдат поканени градските управници и медиите. След това избирателите да положат клетва с ръка на евангелието и кръста, че ще посочат най-достойните кандидати, а накрая бюлетините да бъдат показани публични. Писмото е подадено на 5 декември във Варненската и Великопреславка митрополия, но е стигнало с няколко дни закъснение до временния наместник Доростолския митрополит Амвросий и все още не е получен отговор от Светия Синод.

Варненските миряни смятат, че само четирима от всичките тринайсет кандидати отговарят на условията, заложени в устава на БПЦ – 3 години да са водили монашески живот и 10 години да са служили като свещеници. Това са епископите Йоан, Серафим, Данаил и Григорий.   

„Ще искаме касиране на избори, докато не бъде избран най-добрият кандидат”, завърши Иван Панайотов.