С минута мълчание на площад Независимост в Киев почетоха паметта на Мандела
С минута мълчание на площад Независимост в Киев почетоха паметта на Мандела / снимка: БГНЕС

Украинските опозиционери, които протестират срещу внезапната промяна на позицията на властите по въпроса за европейската интеграция в полза на Русия, почетоха с минута мълчание Нелсън Мандела, чиято борба ги вдъхновява, съобщи Франс прес.

Арсений Яценюк, един от лидерите на украинската проевропейска опозиция, призова хилядите демонстранти на площад "Независимост" да запазят минута мълчание за човека, "който показа как трябва да се живее и действа".

Пред протестиращите, събрали се в центъра на Киев, въпреки големия студ, той цитира известната фраза на Мандела "Винаги изглежда невъзможно, докато някой не го направи.", предава БТА.

Демонстрантите протестират от две седмици срещу отказа на украинските власти да подпишат споразумение за асоцииране с Европейския съюз в полза на сътрудничеството с Русия.

Опозиционерката Юлия Тимошенко, която излежава присъда в затвора, също отдаде почит на "щедростта и железния характер" на бившия южноафрикански президент.

Междувременно късно вечерта около 1000 демонстранти блокираха сградата на Шевченковския съд, съобщава Обозреватель. Активистите заявяват, че са блокирали сградата с цел недопускане на извеждането от територията на съда на осъден активист. Демонстрантите възнамеряват да прекарат цялата нощ около сградата.