Тимошенко прекрати гладната стачка, сравни Янукович със Сталин
Тимошенко прекрати гладната стачка, сравни Янукович със Сталин / БГНЕС

Намиращата се в затвора украинска опозиционна лидерка Юлия Тимошенко прекрати гладната стачка, която започна пред 12 дни, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на нейната дъщеря Евгения, цитирано от агенция Интерфакс. Тимошенко обяви гладна стачка в подкрепа на опозиционните протести срещу решението на украинското правителство да се откаже от споразумение за асоцииране с Европейския съюз. "Тя прекрати гладната стачка по молба на площада", каза Евгения, имайки предвид протестния лагер на площад "Независимост" в Киев.

След силовото разпръсване на проевропейски демонстранти в Киев Тимошенко сравни президента Виктор Янукович със Сталин, обвини го, че превръща Украйна в Северна Корея, и прикани опозицията да го свали, предаде Франс прес.

"Виждаме как в Украйна се появява един нов Сталин. Ако не го спрем сега съвместно с демократичния свят, ще станем втора Северна Корея", заявява Тимошенко в обръщение, прочетено от дъщеря й Евгения пред хиляди украинци, протестиращи срещу репресиите и замразяването на украинската интеграция в Европа.

"Народът на Украйна трябва незабавно да вземе властта, без да води кротки преговори с диктатора", изтъква Тимошенко - икона на прозападната "оранжева революция" от 2004 година, при все че настоява за "мирен" протест. "Или ще спечелим сега, или се гответе за дългогодишна диктатура", продължава тя. "Вярвам във вас! Съжалявам, че не съм с вас и от все сърце ви желая победа", изтъква опозиционерката.

Тимошенко съобщи, че е изпратила на опозиционните лидери в Украйна "предложения по конкретен план за действия", информира ИТАР-ТАСС, като цитира пресслужбата на нейната партия "Баткившчина" ("Отечество").

Бивша премиерка на Украйна, изгубила срещу Янукович президентските избори през 2010 година, Тимошенко от 2011 година излежава в затвора седемгодишна присъда за злоупотреба с власт, припомня БТА. Опозицията разглежда случая като политическо отмъщение.

Освобождаването на Тимошенко или изпращането й на лечение в чужбина бе ключово условие на ЕС, за да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, от което Киев се отказа в последния момент. Резкият завой на властта в посока към Русия предизвика протестно движение, невиждано от времето на "оранжевата революция", напомня АФП.