Хиляди протестиращи се включиха в „Похода на справедливостта”
Хиляди протестиращи се включиха в „Похода на справедливостта” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Студенти тръгнаха на „Поход на справедливостта”
68097
Студенти тръгнаха на „Поход на справедливостта”
Протестиращите се отправиха към участие на Сергей Станишев
  • Студенти тръгнаха на „Поход на справедливостта”
  • Протестиращите се отправиха към участие на Сергей Станишев

Над 8000 души шестваха из столицата с искане за оставка на кабинета "Орешарски", разпускане на парламента и нови избори. Протестът под наслов "Поход на справедливостта" съвпадна с 24-та годишнина от началото на демократичните промени в България.

Начало на протеста

В 11.00 часа студенти, преподаватели и хора, които ги подкрепят, се събраха пред сградата на Ректората на Софийския университет, за да поискат оставката на кабинета "Орешарски". За да подкрепят колегите си от Софийския университет, бяха дошли студенти от различни ВУЗ-ове в страната - от Великотърновския университет, от Нов български университет, от Югозападния университет, от Американския колеж, от Медицинския университет, Техническия университет, Лесотехническия университет.

В началото на протеста студенти от различни университети, подкрепящи окупацията, обясниха в кратки изказвания пред събралите се хора защо окупацията трябва да продължава и заявиха, че няма да се откажат. Младите българи бяха категорични, че дори да получат оставка на кабинета, ще бъдат бдителни във всяко следващо правителство и неговите действия.

Участниците в общонационалния протест скандираха "оставка", "емигрирайте", "окупация". Издигнат бе плакат с надпис: "Ние сме децата на прехода и искаме да живеем тук". Сред останалите плакати се четеше още: "Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат".

Маршрутът на шествието

Малко след 12.00 часа шествието, организирано от "Ранобудните студенти", тръгна на своя „Поход на справедливостта". Отправи се към сградата на Министерски съвет, където пред сградата на бившия Партиен дом студенти освободиха символично от оковите Майка България, а младеж с маска на Пламен Орешарски подписа оставката на кабинета. Този акт беше аплодиран бурно от множеството.

Хиляди протестиращи се включиха в Похода на справедливостта
netinfo

След това недоволните продължиха по бул. „Дондуков”, където движението бе затворено, завиха по улица „Раковски”, за да се върнат отново пред сградата на Народното събрание, където представиха освободената от тежките окови Майка България.

Шествието продължи в посока Орлов мост, по бул. Цариградско шосе, достигайки до Плиска.

Протестиращите блокираха за около пововин час бул. "Алея Яворов" под моста на "Цариградско шосе", което стана причина за образуването на огромни задръствания. След това студентите продължиха в посока „Плиска”.

По пътя си младите хора изразиха недоволството от управляващите, скандирайки „Оставка”. Демонстрантите счупиха рекламни пана и табели на лидера на партия Атака Волен Сидеров, като дори изгориха негов билборд, разположен на Цариградско шосе.

След това походът стигна до бул. „Драган Цанков". След като блокираха за около 30 минути кръговото кръстовище на 4-ти километър, протестиращите се отправиха към Парк-хотел „Москва", където лидерът на БСП Сергей Станишев имаше участие в предаването "Всяка неделя".

Станишев беше посрещнат с бурни освирквания и въпреки опитите на протестиращите да го спрат, полицаите все пак му помогнаха да влезе в сградата през един от страничните входове.

Мерките за сигурност в района останаха изключително засилени, като на излизане от хотела, отново полицаите трябваше да се намесят, за да проправят път сред протестиращите и да успее Станишев да си тръгне.

Шествието премина спокойно, под призива: "Ако не искате да продължавате да живеете както досега: Протестирайте, Окупирйте, Стачкувайте!". Полицейското присъствие в центъра на София е изключително засилено.

Протестиращи замеряха парламента с водни бомбички

Около 14.00 часа се стигна до лека ескалация на напрежението, когато протестиращи замеряха парламента с водни бомбички. Част от тях се опитаха да преминат загражденията, но бяха спрени от охраняващите полицаи и не се стигна до инциденти. Преди това Йоло Денев проби полицейския кордон и се качи на стълбите пред главния вход на Народното събрание. Двама полицаи го отстраниха оттам, което предизвика реакцията на протестиращите.

Тази проява доведе до засилване на полицейското присъствие в района. Органите на реда бяха освиркани от протестиращите и бяха наречени еничари. Не се стигна до по-сериозни сблъсъци между полиция и протестиращи.

След това протестиращите се насочиха към кръстовището пред Ректората на Софийския университет, където "Ранобудните студенти" изгориха карикатурни плакати на премиера Пламен Орешарски, като по думите им с този акт искат да засвидетелстват края на това управление.

Хиляди протестиращи се включиха в Похода на справедливостта
netinfo

По думите им въпросът не е само да получат оставка, а да получат моралност в управлението на държавата.

В 17 ч. на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" ще започне и концерт "Вдигни очи: стоп на псевдопрехода", в който ще участват Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника - Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата и др.

Хиляди протестиращи се включиха в Похода на справедливостта
netinfo

Междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че е създадена стандартната организация за охраната на днешния протест в столицата. Той не изключи да се стигне до ескалация на напрежението по време на протестите. Запитан дали има сигнали за готвени провокации, Светлозар Лазаров заяви: "Очаквам някои неща, но не искам да коментирам на този етап".

Хиляди протестиращи се включиха в Похода на справедливостта
netinfo

Протести и в други градове на страната

Около 60 варненци се събраха в 14 часа пред общината, за да протестират срещу правителството на ключовата дата 10 ноември. Протестиращите на няколко пъти извикаха „Оставка". Освирквания и звуци от вувузела и звънец също огласиха кръстовището пред общината. Развяти бяха и няколко трибагреника.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.