16-годишният Иван остава в ареста  за опит за убийство
16-годишният Иван остава в ареста за опит за убийство / снимка : dariknews.bg/ архив

Апелативният съд потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража“ на 16-годишният Иван Генчев, който прободе 12 пъти с нож приятеля си Искрен. Генчев е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 12 години и това е достатъчно основание той да остане в ареста. Според съда има реална опасност младежът да се укрие и да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат под гаранция или домашен арест.

Иван Генчев не е действал в състояние на афект, сочи съдебно-психиатричната експертиза. Това заяви прокурорът по делото Андрей Атанасов.

Инцидентът стана миналата седмица в пловдивския квартал "Кършияка". Нападателят  намушка с нож 12 пъти съученика си. Според прокуратурата, макар и като непълнолетен, Генчев е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

Иван Генчев бе приет в Окръжна болница с порезни рани по ръцете и срязани сухожилия на по два от пръстите на всяка ръка. Момчето бе оперирано успешно и се охраняваше от полицейски служители в болницата.

Пострадалият младеж Искрен Ангелов е в стабилно състояние, но ще бъде наблюдаван още няколко дни. Той бе опериран миналата седмица и все още има риск за здравето му.