Студентите не отстъпват, окупацията на ВУЗ-ове продължава
Студентите не отстъпват, окупацията на ВУЗ-ове продължава / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Осми ден продължава окупацията на Софийския университет
67780
Осми ден продължава окупацията на Софийския университет
  • Осми ден продължава окупацията на Софийския университет

Осми ден продължава студентската окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Протестът набира все по-широка подкрепа и сред колегите им от различни ВУЗ-ове в страната.

В късния следобед в СУ се проведе среща между протестиращи студенти от всички висши училища у нас, за да обсъдят бъдещите си действия.

Студентите са решили, че за 1 ноември - Денят на народните будители, ще организират сутрешен протест, който ще премине под формата на шествие, като няколко лъча ще потеглят от различни точки на столицата и накрая ще се съберат в центъра на София. Студентите подчертаха, че още не са решили коя точка да е техният събирателен пункт. Един от организаторите на "окупацията" Ивайло Динев заяви, че това може да е Софийският университет.

Парaлелно със срещата на студентите, в СУ се проведе и среща на преподавателите, които подкрепят действията им. Ивайло Динев каза, че преподавателите също ще излязат на протест в подкрепа на окупацията на 1 ноември, като двата протеста най-вероятно ще се слеят. И двата протеста ще са сутрешни, за да не се слеят с традиционния протест ДАНСwithme, но ще се присъединят и вечерта към недоволните, които повече от 4 месеца протестират с искане за оставка на кабинета „Орешарски".

На срещата стана ясно още, че четирима студенти от Софийския университет заминават за Велико Търново, за да подкрепят колегите си, направили окупация във ВТУ. Един от тях, Мартин Андонов, посочи, че отиват в старата столица, защото там нямат достатъчно хора за инициативата, а академичното ръководство и администрацията са против тях. Студентите заявиха, че са взели провизии и ще пътуват с личен автомобил.

По-рано през деня един от организаторите на протеста във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" Светлин Тачев съобщи, че от днес окупацията на 321 аудитория на ВУЗ-а става ефективна. В понеделник и вторник протестиращите студенти допускаха колегите си на занятия в аудиторията, която е сред основните в Алма матер.

Проведената снощи кръгла маса на тема „Образованието в България", в която се включиха ректорът проф. Пламен Легкоступ, преподаватели, представители на протестиращите и Студентския съвет, не стигна до консенсус по въпроса за окупацията.

Протестиращите се разграничиха от действията на Студентски съвет, който е против окупацията, напуснаха залата и заявиха в официална позиция, „че не искат да сриват държавата, но не е дошло времето за диалог, въпреки готовността им за преговори за доброто на България".

Студентски блокади

Тази сутрин студенти от НАТФИЗ блокираха улица „Раковска". Младежите заявиха, че няма да се откажат толкова лесно от протестните шествия. Протестните им изяви не пречат на ученето в останалите зали на университета. На пътното платно пред ВУЗ-а бе изписан огромен надпис „Оставка".

Флашмоб на студентите спря за десетина минути и движението на бул. „Васил Левски" и ул. „Шипка" до Ректората, съобщи БНТ. С плакати „Будни сме" и викове „Оставка" „ранобудните студенти" се разхождаха по пешеходната пътека, блокирайки по този начин движението.

От своя страна студенти от Националната художествена академия (НХА) също блокираха за кратко движението около Академията, пресичайки многократно пешеходната пътека пред ВУЗ-а. Те търкаляха топка от хартия с рисунки на студентите и по този начин символично изразиха подкрепата за студентския протест.

Студентите от 5-аудитория на Пловдивския университет излязоха на протест по улиците на града. Това съобщи за Дарик първокурсникът Георги Грозев. По думите му за няколо минути те са блокирали кръстовището на бул. "Цар Борис Трети Обединител" при Сточна гара в посока Военна болница. В инициативата са се включили около 20-30 студенти. Опитали са се да се движат по пътя, но са спрени от полицията.

Ранобудните студенти от окупираната 5-та аудитория в Ректората имат готовност да продължат и с други форми на протест извън сградата на ВУЗ-а. В приета днес декларация те заявяват категоричната си нетърпимост към пълната морална и ценностна деградация на българския политически елит. Пловдивските студенти продължават да искат оставка на правителството и разпускане на Народното събрание.

Студентите не отстъпват окупацията на ВУЗове продължава
netinfo

Студентската окупация се разраства

Студенти от Бургаския свободен университет също се включиха в протеста на своите колеги от София и другите градове. Те окупираха зала 222 на висшето учебно заведение и представиха декларация със свои искания.

Протестиращите са от различни специалности. Те заявиха, че не желаят ничии оставки и засега нямат политически искания, но твърдо подкрепят своите колеги от Софийския и останалите университети, сподели за Дарик Добрин Юнгарев, IV курс в специалност „Журналистика".

„Искаме висше образование, което е в помощ на реалната икономика в страната, а не такова, което раздава „абсолвентски шапки на килограм". Такова, което подготвя специалисти, търсени на пазара на труда, които са в състояние да решават проблемите на практиката, а не такива, които могат да намерят работа само извън пределите на нашата страна.

Ние подкрепяме исканията за морал във всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот в България. Целим установяването на подходяща среда за диалог и промени в Закона за висшето образование", пише още в декларацията на студентите от Бургаския свободен университет.

Междувременно студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград заявиха, че ще последват примера на своите колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ще окупират Правно-историческия факултет, откъдето депутатът Делян Пеевски е получил дипломата си за висше образование. "Тъй като Делян Пеевски е получил своята диплома в ПИФ, ще заявим нашата позиция именно тук", казаха студентите, които готвят блокадата в Учебен корпус 6. Идеята им е да бъде сформиран денонощен лагер във факултета.

"Окупацията ще бъде мирна, ще саботираме само учебния процес", заканиха се организаторите.

Техни колегите от Студентското правителство към Правно-историческия факултет не подкрепят действията им. Според Кирил Мучев, председател на Студентския парламент, гласът на студентите трябва да бъде чут, но университетът не е мястото, където това недоволство трябва да бъде проявено.

От своя страна образователният министър Анелия Клисарова призова студентите да уважават правото на всички. Министър Клисарова бе категорична, че всеки има право на своята демократична позиция: „Аз мисля, че студентите са млади хора, пълнолетни, умни, интелигентни и имат правото да изразяват своята гражданска позиция. Как изразяват гражданската си позиция - разбира се, трябва да знаем, че живеем в демократично общество и трябва да дадем възможност и на другите студенти, които искат да учат, да бъдат в аудиториите".

Според Анелия Клисарова образованието е надполитическо: „Не може да подчиняваме образованието на политиката, напротив - политиката трябва да е подчинена на образованието.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски" - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран в края на миналата седмица, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.