Министър Клисарова: ВУЗ-овете не са място за политика, а за образование
Министър Клисарова: ВУЗ-овете не са място за политика, а за образование / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Клисарова: ВУЗ-овете не са място за политика, а за образование
67804
Министър Клисарова: ВУЗ-овете не са място за политика, а за образование
  • Министър Клисарова: ВУЗ-овете не са място за политика, а за образование

Студентите да уважават правото на всички - за това призова образователният министър Анелия Клисарова, помолена за коментар на поредния ден на окупация на част от университетите у нас.

Министър Клисарова бе категорична, че всеки има право на своята демократична позиция: „Аз мисля, че студентите са млади хора, пълнолетни, умни, интелигентни и имат правото да изразяват своята гражданска позиция. Как изразяват гражданската си позиция - разбира се, трябва да знаем, че живеем в демократично общество и трябва да дадем възможност и на другите студенти, които искат да учат, да бъдат в аудиториите".

Според Анелия Клисарова образованието е надполитическо: „Не може да подчиняваме образованието на политиката, напротив - политиката трябва да е подчинена на образованието. Неслучайно, когато говоря за закони за средно образование, професионално, висше, аз търся консенсус с всички политически сили. Търся помощта на цялото общество, търся вашата помощ, защото само така можем да променим мнението и да изведем образованието като приоритет. Висшите учебни заведения не са място за политика, те са място за образование. Нека уважаваме мнението на всички млади хора".