Окупацията на студентите продължава
Окупацията на студентите продължава / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Протестиращи студенти в Пловдив
67736
Протестиращи студенти в Пловдив
Окупацията на студентите продължава
  • Протестиращи студенти в Пловдив
  • Окупацията на студентите продължава

Софийският университет "Св. Климент Охридски" остава окупиран 7-и ден. И във вторник нямаше занятия в Ректората, но във всички останали сгради на СУ учебният процес не бе възпрепятстван. Протестиращите студенти не изпълниха призива на Академичния съвет да прекратят блокадата и да потърсят друга форма на протест.

Окупацията постепенно се разраства и все повече студенти от различни университети в цялата страна се присъединяват в подкрепа на своите колеги от СУ - Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Нов български университет (НБУ), Великотърновски университет, Пловдивски университет, Технически университет, както и УНСС, където около 50 души символично окупираха аудитория 4026, където лекция трябваше да изнесе Румен Гечев, депутат от „Коалиция за България”. Той обаче не се яви пред студентите.

В подписката в подкрепа на "Ранобудните студенти" вече са се подписали над 300 преподаватели от Софийския университет и от други висши училища, каза за БТА студентът в СУ Борис Рангелов. Той добави, че протестиращите студенти очакват подкрепа от още преподаватели.

Университети в блокада

Безсрочна окупация на 5-а аудитория обявиха студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Това съобщи пред Дарик един от организаторите на протеста в Пловдив Благовест Ганев, който учи маркетинг във висшето училище. Той уточни, че няма да затварят университета, защото си дават сметка, че институцията не е пряк адресат на техните искания, но ще окажат пълна подкрепа на софийските си колеги и искат оставката на правителството и спешни нови избори.

„Нямаме търпимост към далавери, характерни за българския преход. Искаме да си отидат те, за да не си тръгнем ние от Терминал 2 на летище София", каза още Ганев. Според него общественият договор е нарушен и има опит за тотално приспиване на народа. „Ние защитаваме собствения си интерес и този на цялото общество. Ако ние си тръгнем от България, няма да има кой да работи и да плаща данъци", обясни Ганев. Той уточни, че ще се координират със софийските си колеги за общ протест пред Народното събрание.

В понеделник вечерта е имало опит за провокация към протестиращите от страна на гръцки студенти, но след разговори напрежението е спаднало, допълни Ганев. Междувременно в 5-а аудитория са дошли няколко преподаватели, които са подкрепили действията на студентите и са водили дискусия за събитията от 90-а и 97-а година.

Пловдивският университет не може да застане зад политически искания на своите студенти, заяви проф. д-р Запрян Козлуджав, ректор на университета. „Университетската институция може да подкрепи искания за по-високи стипендии или искания за общежития. Академичният съвет на университета никога не е искал оставката на правителството", каза Козлуджов.

Въпреки това ректорът и повечето преподаватели в университета в Пловдив смятат, че студентите им имат моралното право на позиция. Не случайно на протестиращите студенти им е отстъпена 5-а аудитория. Ръководството е преценило, че потокът от студенти, които провеждат занятия там е малък и занятията могат да се пренасочат към 29-а и 30-а аудитория.

Окупацията на студентите продължава
netinfo

Продължава окупацията и на 321 аудитория във Великотърновския университет ''Св. Св. Кирил и Методий, съобщи Светлин Тачев, един от организаторите на окупацията.

По думите му в пусната вчера подписка в подкрепа на окупацията са се подписали над 120 студенти. Подкрепа организаторите получават и във фейсбук. ''Коментарите са положителни. Имаме подкрепата на нашите родители, роднини, приятели и на нашите колеги, което ни радва и ни дава сили да продължим. Без тяхната подкрепа и самата окупацията няма да е толкова лесна и няма да е успешна, заяви Тачев.

Той бе категоричен, че исканията им остават същите, каквито са упоменати в декларацията - подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване, за промяна на политическия стил, независимо от партийния цвят, повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството.

Междувременно студентите от Русе също заявиха своята „безусловна и категорична" подкрепа за действията на колегите им от Алма Матер и „казват своето твърдо „НЕ!" по отношение управлението на Пламен Орешарски". Според тях промяната е „силно желана от цялата нация" и трябва да се случи „тук и сега" чрез разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори.

Академичният съвет на Русенския университет обаче е подкрепил на свое заседание позицията на Съвета на ректорите на висшите училища в България по повод на студентската окупация на Софийския университет, както и на други висши училища.

Позицията на висшето училище е, че се признава конституционното право на членовете на академичната общност да протестират с всички законни средства, но се посочва, че подобна форма на протест отнема възможността за упражняване на правата на студенти, които искат да посещават учебните занятия, както и правото на труд на преподаватели и служители.

От Академичния съвет на университета изразяват тревога, че призивите за окупиране на висшите училища могат да доведат до хаос в образователния процес и до реален риск да се провали академичната учебна година.

От Студентския съвет към Русенския университет обясниха, че разбират мотивите на протестиращите студенти и тяхната загриженост за бъдещето на държавата, но смятат, че университетът не е мястото за политически протест.

Солидарност със студентския протест заявиха и преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, според които младежите са намерили „морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление - арогантно, некомпетентно и безотговорно".

„Смятаме, че „окупацията", сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме - почтено и компетентно управление на родината ни", отбелязват обаче богословите и призовават за протест „очи в очи" (на улиците и площадите) срещу това, „което олицетворява в днешно време злото - Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността".

Окупацията на студентите продължава
netinfo

Юрий Ангелов и Никола Парашкевов - най-възрастният и най-младият актьори на бургаския театър „Адриана Будевска” заминаха тази вечер в столицата, за да подкрепят и обединят протестиращите студенти. Двамата са категорични, че става дума за лична инициатива, заради която дори са изработили с лични средства плакати с лика на Васил Левски и заветните думи на Апостола.

Студентите настояват за възстановяване на демокрацията в България, върховенството на закона и конституционния ред в страната. Те са подкрепени от част от преподавателите си.

След края на поредната вечер на протести срещу кабинета на Пламен Орешарски студентите допуснаха някои медии в окупираната 272-ра аудитория на Ректората по време на тяхното вечерно събрание. Около 300 студенти ще пренощуват тази нощ в сградата на СУ.

Вижте видео от среднощното студентско заседание!

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски" - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректортът - напълно окупиран в края на миналата седмица, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.