Варна влиза в битка с 600 града за 5 млн. евро награда
Варна влиза в битка с 600 града за 5 млн. евро награда / снимка: Пресцентър на Община Варна

Варна ще се бори с 600 европейски града, за да спечели голямата награда от 5 млн. лева в конкурса за иновативна идея. Толкова е броят на градовете в Европа с над 100 000 души, които имат право на участие в надпреварата. От българските градове в конкурса могат да се включат още София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Конкурсът, търсещ най-иновативната идея за развитие на града, се организира от фондацията на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Досега инициативата се е провеждала само в Съединените щати, но организаторите са решили да я пренесат и в Европа.

Община Варна вече обяви конкурс за новаторска идея, която може да спечели финансиране от 5 млн. евро. Всеки, който има креативна, широко приложима и общественозначима идея, може да участва в състезанието. Предложението трябва да бъде добре обосновано и оформено в рамките на 3 страници и внесено в деловодството на общината до 5 ноември. От всички получени идеи ще бъде избрана само една, с която Варна ще се включи в надпреварата.

Големи шансове за одобрение имат онези проекти, които прилагат нов за града подход, имат сериозно въздействие върху жителите, реалистични са за изпълнение. „Ще се харесат и идеи, които ще бъдат полезни за други градове не само в страната, но и в чужбина”, обясни Велина Велинова, експерт „Международно сътрудничество” в общината

Предложенията, които имат твърде тясна насоченост или надхвърлят правата и възможностите на местната власт, няма да бъдат приети. В кошчето за боклук ще отидат и проекти, които са неприложими за други населени места или пък изискват участието на повече от един град в реализирането им.

„Първата ни цел ще бъде да влезем сред 20-те финалисти. Те ще бъдат обявени през април догодина”, допълни Мирела Донкова, също експерт „Международно сътрудничество” в общината.

Тя даде няколко насоки към онези, които искат да участват в конкурса. Препоръчително е да се дефинира проблемът, който конкретната идея ще реши, и каква е неговата значимост за града. Участниците трябва да отговорят какво е новото и иновативното в тяхното предложение и да опишат ползата от идеята за хората в града. „Желателно е да посочат какви са предварителните финансови изчисления за реализиране и устойчивост на идеята, както и рисковете, които могат да попречат за реализацията”, изтъкна Донкова.

Миналата година в инициативата са се включили над 300 града. Голямата награда е спечелена от Провидънс, Роуд Айлънд, за проект за ранно образование – за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения. Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.