Идея за 5 млн. евро търси Община Варна
Идея за 5 млн. евро търси Община Варна / DarikNews.bg, архив

Конкурс за иновативна идея, която може да спечели финансиране от 5 млн. евро, обявява Община Варна. Сумата се отпуска от фондация Bloomberg Philanthropies, която е основана от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Морската столица ще се включи в надпреварата, в която право на участие имат европейски градове с население от над 100 000 души.

Проектите могат  да бъдат в областите: градско развитие и благоустройство, образование, обществено здравеопазване и здравословен живот, околна среда и устойчивост, обществена безопасност, социални услуги, управленски решения, мобилност и инфраструктура.

Най-добрата  идея ще бъде избрана за представянето на Варна в конкурса Mayors Challenge (Предизвикателство за кметове), голямата награда на който е 5 млн. евро. Освен нея ще бъдат раздадени и 4 допълнителни премии от 1 млн. евро.

Крайният срок за подаване на предложенията в Община Варна е 5 ноември 2013 г. Двайсетте финалисти, които ще достигнат до финалния етап на конкурса, ще бъдат обявени през пролетта на 2014 г., а победителите ще бъдат излъчени през есента. Основните критерии за подбор ще се базират на визията на проекта им, потенциала за въздействие, плана за изпълнение и потенциала за прилагане на идеята и в други градове.

Среща дискусия за представяне на конкурса ще се проведе днес от 10 часа в зала „Варна” на общината.

Миналата година в инициативата са се включили над 300 града. Голямата награда еспечелена от Провидънс, Роуд Айлънд, за проект за ранно образование – за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения. Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.