120-та вечер на протести, демонстранти пак причакаха Орешарски
120-та вечер на протести, демонстранти пак причакаха Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
120-та вечер на протести, демонстранти пак причакаха Орешарски
67272
120-та вечер на протести, демонстранти пак причакаха Орешарски
  • 120-та вечер на протести, демонстранти пак причакаха Орешарски

С ново освиркване на премиера, „за да си получи поредната доза презрение”, и краткотрайно шествие премина 120-ят ден от протестите срещу кабинета „Орешарски”.

Този път малобройна група протестиращи чакаха Пламен Орешарски пред бТВ, където той участваше в предаване на телевизията. Още преди пристигането му в района на телевизията имаше засилено полицейско присъствие и до ексцесии не се стигна.

На въпрос на Дарик какво ще постигнат, освирвайки министър-председателя, участничка в проявата заяви: „Това, което всички виждат - че се крие от хората и бяга. И си получава заслужената доза презрение”.

След като полицията създаде организация, протестиращите коментираха: „Трябва да започнем да слагаме капани”.

Хората носеха плакати „Задният изход” и след това се присъединиха към традиционното шествие до Народното събрание, където запалиха свещ и запазиха минута мълчание.

Голяма част от протестиращите носеха личните си карти, окачени на вратовете си. По този начин те показаха отношението си към, по думите им, постоянните полицейски проверки на личните им документи.

Пред парламента хората скандираха  „Оставка” и „Мафия”, биха барабани и развяваха български знамена.

Последните вечери протестите отново възвърнаха своята сила и се трансформираха в игра на нерви между протестиращи и полиция.

В сряда вечерта десетки бяха опитите от страна на демонстрантите да стигнат до сградата на МВР. Двайсетината младежи, които водеха шествието, търсеха всевъзможни начини да го насочат към вътрешното министерство. Всички опити завършваха с блокади от полицейски кордони, има шестима души арестувани .

Във вторник след новината, че Делян Пеевски остава депутат, напрежението се покачи, като протестиращи гониха премиера и неговата кола в центъра на София. Същият ден имаше напрежение и пред Министерски съвет, където се появи информация, че са на среща премиерът Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев. Стигна се до арести отново на шестима души за хулиганство.

Протестите започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание.