Вторият вот на недоверие е недомислен като първия, смята Орешарски
Вторият вот на недоверие е недомислен като първия, смята Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Държавният бюджет за следващата година вече е готов. До края на този месец по конкретни негови параметри ще бъдат организирани още дискусии със социалните партньори, но по заложените в него основни политики съгласие вече е постигнато. Това заяви пред бТВ премиерът Пламен Орешарски.

Той посочи, че основните му цели са насърчаване на ръста и социална защита за най-уязвимите слоеве. „Имаме амбицията да подобрим работата на здравеопазването, имаме иновативни политики в образованието, ще наблегнем на професионалното обучение”, заяви той и даде конкретен пример с натрупването на опит в образованието. По думите му е видно, че ученици и студенти изостават в практиката и се явяват неподготвени на трудовия пазар.

Орешарски посочи, че очаква дефицит по бюджета в края на годината в размер на 2%. Той коментира, че няма изненади в изпълнението и изоставането от плановете, защото така е бил заварен.

Премиерът обяви още, че предстоят законови промени по отношение на борбата с контрабандата. Задачата на кабинета в това отношение ще бъде не толкова да се съберат приходи, колкото да се сложи спирачка на нелоялната конкуренция.

Орешарски коментира и бежанската криза и заяви, че парите, които страната ни ще получи като помощ от Европа ще са по-малко от сумата, която държавата ни ще похарчи за справянето с проблема.

Министър-председателят каза още, че не се притеснява от втория поред вот на недоверие, който ГЕРБ внесе. Правителствата без изключение са длъжници и на териториалното развитие, и на по- балансирания подход в териториалното развитие, коментира още министър-председателят. По думите му и първият вот на недоверие е бил недомислен и с не много ясни мотиви.

„Струва ми се, че този може да се характеризира по сходен начин”, каза той. За първия мотив - лоша регионална политика, която увеличавала различията между регионите, премиерът обясни, че и най-лошата досега политика за четири месеца не може да има никакъв ефекти върху регионите. Регионалната структура се формира с десетилетия, каза той и посочи, за съжаление различията между регионите се засилиха в последните 20-на години.

Премиерът коментира и протестите. Според него може би има нещо вярно в това, че протестите действат като допълнителен стимул за работа. Има и негативни страни - най-вече за бизнес климата и за инвестициите, а това не засяга само и единствено кабинетът, а цялостното развитие на страната. Създава и усещане за политическа нестабилност и несигурност и е задръжка за инвестиционната активност, каза премиерът.