Засилено полицейско присъствие в 119-ия ден на протести срещу правителството
Засилено полицейско присъствие в 119-ия ден на протести срещу правителството / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
119-и ден на протести срещу правителството
67242
119-и ден на протести срещу правителството
  • 119-и ден на протести срещу правителството

За 119-ата вечер недоволни от управлението на кабинета „Орешарски" излязоха на улицата, за да изразят своя протест и да поискат незабавната оставка на правителството. Полицейското присъствие беше изключително засилено по улиците на София, полицаите бяха много предпазливи, Жандармерията също бе включена. Засилените мерки бяха заради създалото се напрежение последните две вечери, в които се стигна и до арести.

По-рано протестиращите причакаха премиера Пламен Орешарски пред хотел „Шератон", където той бе на работна среща с гръцкия бизнес.

След като не успяха да го пресрещнат на влизане, хората се ориентираха към задния вход на хотела, който се намира от към фонтана на президентството. Там бяха разположени около 100 полицаи и служители на жандармерията. Точно тогава имаше и елемент на изненада - полицаите се построиха в кордон, сякаш премиерът трябва да излезе, но след около пет минути развалиха кордона, а служебната кола на Пламен Орешарски дойде от към църквата „Света Неделя" и на практика протестиращите не успяха да го пресрещнат.

Само минути по-късно от към президентството излезе още един кортеж с два автомобила, този път протестиращите ги освиркаха силно и дори тичаха след автомобилите. Обаче се заговори, че това е кортеж на президента Росен Плевнелиев.

Засилено полицейско присъствие в 119ия ден на протести срещу правителството
netinfo

Около 19:30 ч. близо 500 души се съсредоточиха пред Министерски съвет, където скандираха „Оставка".

Около 20:00 ч. протестиращите поеха на традиционното шествие къв Народното събрание. Шествието се придвижваше със скандирания „оставка", с традиционната група с барабаните и силни освирквания.

Пред парламента се стигна до напрежение, след като част от протестиращите се опитаха да съборят металните заграждения, с които бе обградена сградата на Народното събрание. Полицаите веднага се скупчиха и успяха да удържат на силния натиск на хората. Голяма група от служители на Жандармерията също се присъедини към полицаите, за да помогне при евентуални нови сблъсъци, но до такива не се стигна.

Малко по-късно обстановката се успокои. Една част от хората се разотидоха, а тези, които останаха, разговаряха помежду си и пееха песни. Около 22:00 ч. в района на Народното събрание вече нямаше протестиращи.

Полицейското присъствие беше изключително засилено. Един човек е задържан по време на протеста, заради нарушение на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за други нарушения или инциденти.

Последните две вечери протестите отново възвърнаха своята сила и се трансформираха в игра на нерви между протестиращи и полиция.

В сряда вечерта десетки бяха опитите от страна на демонстрантите да стигнат до сградата на МВР. Двайсетината младежи, които водеха шествието, търсеха всевъзможни начини да го насочат към вътрешното министерство. Всички опити завършваха с блокади от полицейски кордони, има шестима души арестувани .

Във вторник след новината, че Делян Пеевски остава депутат, напрежението се покачи, като протестиращи гониха премиера и неговата кола в центъра на София. Същият ден имаше напрежение и пред Министерски съвет, където се появи информация, че са на среща премиерът Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев. Стигна се до арести отново на шестима души за хулиганство.