Трябва да има и семейно подоходно облагане, и минимален доход, заяви Минчо Коралски
Трябва да има и семейно подоходно облагане, и минимален доход, заяви Минчо Коралски / снимки: БГНЕС, архив

„Против" плоския данък и „за" въвеждане на прогресивна подоходна скала се обяви в „Денят" на Дарик бившият социален министър и настоящ изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. По думите му „страните, към които се стремим и в които хората могат да посрещат нуждите си, дори и с минимална работна заплата", има прогресивни скали и трудът се цени, докато у нас изграждаме бедни работещи. Ето защо у нас има място и за необлагаем минимум, и за подпомагане на семействата с деца чрез подоходното облагане.

„Ако искаме хем да ни е лесно, хем да ни е социално, просто няма как да стане. Животът е прекалено сложен, за да има лесни решения и при това безболезнени, както някои се опитват да ни го представят. Трябва да има и семейно подоходно облагане, трябва да има и минимален доход, а вероятно трябва да се замислим и за някаква скала, тъй като всички тези държави, където българите отиват, за да търсят социална сигурност, са държави без плоски данъци, с много по-стабилни социални системи и с много по-голямо доверие в държавата", заяви Коралски.

Относно опасенията за очаквана „Виденова зима", той коментира, че нерешаването на някои икономически въпроси действително може да предизвика трусове в обществото. „Нещо подобно се случи през февруари тази година и аз много се надявам политиците да си направят извода, защото ако някой ни тика към „Виденова зима", друг иска да ни спаси. Аз мисля, че хората с историческа памет би трябвало да заемат позиция да се избегне т.нар. „Виденова зима", тъй като от нея загубиха всички, а спечелиха малцина. Ако това е целта на поредното упражнение, не мисля, че то трябва да бъде подкрепено", допълни Коралски.

Той видя положителни тенденции в политиката по интеграция на хората с увреждания и даде за пример извоюването на специални оси за тях в оперативните програми в следващия програмен период.

Около 10% от хората с увреждания в трудоспособна възраст упражняват някаква професия, обясни още Минчо Коралски. По думите му заедно с военното обучение, за чието въвеждане в училище се обявиха управляващите, трябва да се намери време и за обучението - как да приемаме и помагаме на различните хора.

„Ние трябва да започнем да приемаме хората с увреждане още в крехка възраст. Общуването на деца без увреждане и деца с увреждане показва, че между тях се изгражда една връзка, която приема дефицита в другия за нещо нормално, приемат различните за нормално и не само че не се конкурират в лошия смисъл на думата, напротив, развива се чувство на взаимопомощ. Затова, когато ние разработихме нашата стратегия за заетост, не поставихме въпроса, като търсене на работа след завършване на средно образование, а поставихме въпроса за това, че до голяма степен трудовите отношения са квинт есенция на едни социални отношения, които започват от най-ранна възраст и ако ти не можеш да приемеш различния от ранна детска възраст, трудно някаква държавна политика може да те накара да ги приемеш в зряла възраст", допълни Коралски.

Цялото интервю с Минчо Коралски може да чуете на Radio.DarikNews.bg