Темата за бежанците и ромите на дневен ред в Европейския парламент
Темата за бежанците и ромите на дневен ред в Европейския парламент / снимка: Gulliver/Getty Images

Европейският парламент ще приеме резолюция по повод бежанците от Сирия. Това се посочва в програмата на започващата в Страсбург пленарна сесия. Гласуването на документа е насрочено за сряда, когато се очаква ЕП да призове държавите от ЕС да осигурят безпрепятствен достъп на сирийските бежанци, както и бързо да им предоставят статут на убежище.

Евродепутатите ще призоват държавите от ЕС да потърсят всякакви законодателни възможности за предоставянето на временен допуск на бежанците до своите територии. Парламентът ще призове европейските държави да разработят спешни планове за действие, както и да обмислят прилагането на директива от 2001 г., незадействана досега, която предвижда за целия срок на престоя на бежанците да бъде осигурен достъп до работа и жилище.

Също в сряда Европейския парламент ще обсъди проблемите на ромите по отношение на заетостта, заплащането и дискриминацията. Парламентът ще разисква и темата за възхода на десния екстремизъм в Европа. В същия ден евродепутатите ще заседават по темата за миграцията в Средиземно море и за европейска система за наблюдение на границите. Отново в сряда заседанието ще засегне въпроса за предполагаемото използване от ЦРУ на европейски държави за превозване и незаконно задържане на затворници. Евродепутатите ще обсъдят също възможното прекратяване на споразумението за обмен на банкови данни SWIFT в резултат на шпионажа, осъществен от американската Агенция за национална сигурност (АНС).

На 8 октомври дневният ред предвижда поредното обсъждане на директивата за производство, представяне и продажба на тютюневи изделия. Парламентът ще се запознае с доклад за ограниченията за риболова в териториалните води в Средиземно и Черно море, свързан с възможностите за решаване на спорове между държавите с излаз на тези морета, съобщава БТА.

В четвъртък е предвидено ЕП да разисква принципите на правовата държава и правата на човека в Русия, главно по отношение на ксенофобията и хомофобията. В същия ден се очаква ЕП да определи тазгодишния носител на наградата за свобода на мисълта „Сахаров”, като сред номинираните е и бившият сътрудник на АНС Едуард Сноудън.