Барак Обама приветства споразумението за Сирия
Барак Обама приветства споразумението за Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Това, че САЩ се въздържат от удар върху Сирия, не намалява заплахата да използват сила срещу Иран, за да му попречат да се сдобие с атомна бомба, предупреди американският президент Барак Обама в интервю за телевизия Ей Би Си, цитиран от АФП.

Смятам, че иранците съзнават, че ядреният въпрос е много по-съществен нас, отколкото този за химическите оръжия, подчерта той в интервюто, записано в петък и излъчено днес, признавайки за първи път, че е влязъл в контакт с новия си ирански колега Хасан Рохани.

Обама каза, че той и Рохани са си разменили писма, в които засегнали темата за Сирия, но не са разговаряли пряко. Американският президент разграничи отношението към сирийските химически оръжия от подхода към иранския ядрен проблем.

Заплахата, която представлява иранската ядрена програма за Израел, е по-близо до интересите ни. Ядрена надпревара в района би предизвикала дълбока дестабилизация, отбеляза той. Мисля, че иранците са съвсем наясно, че това, че не сме нанесли удар (върху Сирия), не значи, че няма да ударим Иран, предупреди Обама.

Сирийската криза обаче, би трябвало да покаже, че проблемите могат да се решават по дипломатически път, подчерта той. В интервюто Обама отхвърли твърденията на руския президент Владимир Путин, че сирийските бунтовници са отговорни за химическата атака на 21 август край Дамаск, но приветства дипломатическата роля на Путин в тази криза, посочва Ройтерс.

Обама приветства участието на Путин като ползотворно и отбеляза, че споразумението за Сирия трябва да съдържа реални гаранции, че режимът ще се откаже от целия си химически арсенал, допълва БТА. Смятам, че независимо от разногласията ни с Путин по редица въпроси, той може да играе важна роля за уреждането на сирийската криза, каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Поздравявам го за намесата му. Приветствам го, че каза: Поемам отговорността да накарам клиента си, режима на Асад, да реши въпроса с химическите оръжия”, отбеляза Обама.

Времето на Студената война отмина. Между САЩ и Русия няма надпревара, подчерта американският президент, уточнявайки обаче, че отношенията между двете страни остават белязани от доктрината на Роналд Рейгън „Доверие, но и бдителност”. Интервюто на Обама за Ей Би Си е записано преди вчера САЩ и Русия да се споразумеят за унищожаването на химическия арсенал на Сирия, припомня АФП.