Докладът на ООН за химическите оръжия в Сирия се очаква в понеделник
Докладът на ООН за химическите оръжия в Сирия се очаква в понеделник / Gulliver/Getty Images

Докладът на инспекторите от ООН за използването на химическо оръжие в Сирия ще бъде публикуван вероятно в понеделник. Това заяви министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс, цитиран от БТА.

"Той ще констатира, че е имало химическа атака и сигурно ще съдържа индикации за произхода на кървавата баня", извършена на 21 август край Дамаск.

"Предвид факта, че само режимът е имал запаси, носители и мотив, може да се направи заключението", добави Фабиюс, според когото отговорността на режима на Башар ал Асад е несъмнена. Той коментира и статията на руския президент Владимир Путин във вестник "Ню Йорк таймс", в която руският лидер обвинява бунтовниците, че са извършили химическата атака. "Това не е истина. Това е версия, която разпространяват руснаците от дълго време. Путин играе своята игра", каза Фабиюс.

Министърът съобщи, че е разговарял с американския държавен секретар Джон Кери преди днешната му среща с руския външен министър Сергей Лавров в Женева. По темата за доклада Ройтерс съобщава, че инспекторите на ООН няма да определят чия е вината за нападението от 21 август.

Според дипломати обаче фактите в доклада биха могли да подскажат кой е отговорен за химическата атака. Двама западни дипломати казаха, че докладът косвено ще посочи, че вина има сирийското правителство. В него ще бъдат изложени факти, навеждащи на подобен извод. Тези факти може да бъдат например траекториите на снарядите, заредени с токсичен газ, които ще покажат дали те са дошли откъм районите под контрола на бунтовниците или от районите под правителствен контрол.

Докладът може бързо да се окаже основа на разговорите между Москва и западните сили относно условията, при които Сирия да предаде химическите си оръжия под международен контрол и параметрите на бъдещата резолюция за Сирия в Съвета за сигурност. Според дипломати докладът може да се появи по всяко време между уикенда и края на идната седмица.