Китайска сонда ще кацне на Луната до месеци
Китайска сонда ще кацне на Луната до месеци / БГНЕС

До края на годината на Луната ще кацне първата китайска сонда Чън-3. От Държавното управление по наука, технологии и промишленост за народната отбрана съобщиха, че проектирането и построяването на сондата вече са приключили.

Сондата ще бъде изстреляна до края на годината, съобщи агенция Синхуа. Не се дават подробности за начина, по който безпилотната капсула ще убие скоростта си при прилуняването, Синхуа само споменава, че става дума за нова, специфична технология.

Според китайската митология Чън е жена, която живее в дворец на Луната, отбелязва БГНЕС.

Китайската космическа програма се провежда под ръководството и наблюдението на въоръжените сили. Пекин инвестира милиарди долари в тази област, за да затвърди позициите си на велика сила не само като производителност, но и като иновативност.

Все още космическият потенциал на Пекин е далеч зад този на САЩ и Русия, но Пекин планира до 2020 година да изгради собствена орбитална космическа станция. Следващата голяма амбиция на поднебесната империя е да прати китаец на Луната.

За последен път човек стъпи на повърхността на спътника на Земята през 1972 година. Това беше командирът на Аполо 17 Юджийн Сърнън.