БАН подготвя дигитален каталог за историята на София
БАН подготвя дигитален каталог за историята на София / снимка: БАН
БАН подготвя дигитален каталог за историята на София
66045
БАН подготвя дигитален каталог за историята на София
  • БАН подготвя дигитален каталог за историята на София

Дигитален каталог за историята на София по документи на Националния архив на БАН до средата на 20-ти век е разработил научният архив на академията на науките. Идеята е проектът да е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г., като в него да влязат документи, които представят града в най-добрата му светлина. Проектът е кандидатствал за финансиране от Столична община, но не е одобрен.

20 000 лева са необходими за реализацията на проекта за дигитален каталог за историята на София, обясни директорът на научния архив на БАН доц. Ружа Симеонова.

„Преди няколко месеца ние бяхме подготвили един интересен проект - дигитален каталог и дигитален архив на всички документи, свързани с историята на София. Ние се опитваме да направим така, че широката общественост,  учените да има все по-широк достъп до архивите, все по-лесно да достигат до тях дори от своето работно място, без да е необходимо да пристигат в архива”, обясни тя.

Проектът включва документи за културния и политическия живот в столицата още от 1878 г., за градоустройството и архитектурата, както за учебното дело и за озеленяването в София, обясни още доц. Симеонова.

„Дали политически живот на столицата, дали законодателство на столицата, дали хигиенизиране и градоустройство, научният архив може да предостави съответните документи. Основно тук ще бъдат засегнати и дейци, и политици от по-старата ни история, които имат пряко отношение към развитие на нашата столица - кметове. Освен документи тук могат да бъдат намерени и картини, много пощенски картички, рисунки”, посочи още Симеонова.     

Научният архив на БАН е създаден през 1869 г., което го прави най-стария архив в България.