Нов закон ще толерира дребните и средни строителни фирми
Нов закон ще толерира дребните и средни строителни фирми / Dariknews.bg
Нов закон ще толерира дребните и средни строителни фирми
65988
Нов закон ще толерира дребните и средни строителни фирми
  • Нов закон ще толерира дребните и средни строителни фирми

България ще прилага германския закон за обществените поръчки в строителството, това стана ясно от изявление на министъра на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов по време на работна среща в Габрово.

„Готвим допълнителен правилник, който е към новия Закон за обществените поръчки. Не е тайна, че той е германския закон за обществените поръчки, който толерира дребните и средни строителни фирми и предприятия”, заяви министър Данов.

Чрез тези изменения, например, няма да може да има лотове, чиято стойност да е над 10 млн. лв. Ако се получи надвишаване, то обекта задължително се разделя на по-малки части, които са до тази сума. По думите на Данов, германският закон предвижда обществените поръчки да се правят на базата на тръжни книжа. Всяка една операция е точно описана с количествени  и качествени показатели, които да бъдат изпълнени. Решението кой печели дадена обществена поръчка се взема на базата на минимална цена. Голяма част от бюрократичните изисквания, които сега затрудняват отчетността на една фирма, ще отпаднат, стана ясно от думите на министъра. Целта на промените е малките и средни предприятия да не бъдат дискриминирани.

При новият закон за обществените поръчки ще има отделни правилници за различните видове дейности – строителство, проектиране и др., тъй като всяка една от тях има своите специфики, каза още министър Данов.

Задачата с особен приоритет е да се изготви Кадастрална карта на страната. Това ще доведе до изясняване на собствеността в страната. Сегашната ситуация натоварва инвеститорите с време и средства. Министър Данов даде пример с инвеститор, който работи с банков кредит. При неизяснена собственост на обектите, върху които ще се извършва строителството, е трудно да се защити проекта пред банката-кредитор.

Министър Данов участва в работна среща с представители на администрациите от общините на Област Габрово, браншови организации, бизнесмени, граждани, политически лица.