Депутати изслушват членове от комисията на Златанов за скандалното тефтерче
Депутати изслушват членове от комисията на Златанов за скандалното тефтерче / снимка: БГНЕС, архив

Парламентарната комисия по борба с корупцията и конфликта на интереси изслушва днес авторът на тефтерчето с указания от И.Ф. Филип Златанов.

По време на изслушването Сабрие Сапунджиева, член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, отрече да е виждала тефтерчето на вече отстранения председател на комисията Филип Златанов.

С думите, че комисията е колективен орган, Сапунджиева отхвърли възможността решения да са били продиктувани в конкретна посока. Тя допълни, че никога не е работила под натиск и че вече две години е решавала заедно с останалите си колеги човешки съдби. В обяснението си днес Сапунджиева посочи, че в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси има недостатъци, които пречат на дейността на комисията.

Друг от членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) - Николай Николов, коментира след изслушването си, че тефтерчето на Филип Златанов е личен документ.

Катя Станева
, също член на комисията за конфликт на интереси, която беше разпитана след Сапунджиева и Николов, също заяви пред медиите, че не е знаела за прословутото тефтерче на Златанов. Тя уточни, че решенията на комисията, на която е член подлежат на съдебен контрол.

Тефтерчето на председателя на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, което бе пълно с указания „да се удари”, „да се запази”, „да се оправи” и други, бе оповестено от прокуратурата, като след това самият Златанов стана обвиняем. В записките му присъстват и инициалите „Ц.Ц.”, „Б.Б.” и други.

От партия ГЕРБ, чиито функционери основно присъстват като давали указания в ръкописа, бяха категорични, че това е опит за отклоняване на вниманието. Въпреки това депутатът Искра Фидосова, носеща инициалите И.Ф., подаде оставка и като депутат, и като член на партията.

Самият Златанов засега отрича да е бил „маша в нечии ръце” в качеството му на председател на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Той коментира, че това са негови лични записки и от тях не може да се направи извод за работата на цялата комисия, ръководена от него.

В парламентарната анткорупционна комисия продължава изслушването на останалите трима членове на комисията, доскоро оглавявана от Филип Златанов.