Съдът остави в ареста таксиметровия шофьор Михаил Куртев
Съдът остави в ареста таксиметровия шофьор Михаил Куртев / снимка: БГНЕС
Съдът остави в ареста таксиметровия шофьор Михаил Куртев
65402
Съдът остави в ареста таксиметровия шофьор Михаил Куртев
  • Съдът остави в ареста таксиметровия шофьор Михаил Куртев

Софийският градски съд остави в ареста таксиметровия шофьор Михаил Куртев, който причини тежката катастрофа на булевард "Цариградско шосе" на 10 юли, при която помете 12 души на спирка. Една от пострадалите при инцидента жени почина от раните си в болница, а дете се бори за живота си.

Пред съда Куртев заяви, че страшно много съжалява и че все още е в шок от случката, но според съдия Мими Петрова това не е проличало и посочи, че според съдебна експертиза автомобилът се е движел с над 100 км/ час преди да маневрира към спирката. Тя изтъкна и че Куртев не е сигнализирал по никакъв начин на хората, че няма как да спре автомобила.

В показанията си шофьорът на таксито е признал, че към 18:30 часа в деня на инцидента е пил мента с приятели.

Съдът прецени, че няма опасност Куртев да се укрие, но има предпоставки да извърши друго престъпление, тъй като не се случва за първи път водачът да сяда зад волана след употреба на алкохол. Така на Куртев му бе наложена най-тежката мярка - „задържане под стража".

Съдия Мими Петрова определи поведението на шофьора като крайно безотговорно и заяви, че е необяснимо един таксиметров шофьор да пие и след това да кара.
Техническата експертиза, която прокуратурата използва като доказателство, сочи, че когато таксиметровият автомобил се е отбил от лявата лента, се е движил със скорост над 98 км/час. Специалистите са изчислили, че когато колата се е врязала в спирката, скоростта е надвишавала 100 километра в час.

Съдебно-психиатричната експертиза, направена веднага след задържането на Куртев, е показала „средна степен на алкохолно опиване".

Защитата на Куртев поиска по-лека мярка за подсъдимия и помоли съда да вземе предвид, че той не е осъждан, грижи се за болен баща със степен на инвалидност, както и че е баща на непълнолетно дете.

Бе споменато и че една от причините да се стигне до инцидента е, че таксито е било засечено от друг автомобил - черно БМВ, но според прокурорката по делото Събина Христова това не е категорично установено.

Обжалването на мярката може да се осъществи в тридневен срок пред Софийския апелативен съд, но адвокатката на Куртев не пожела да коментира дали това ще се случи.

Според действащото законодателство Михаил Куртев може да получи присъда от 5 до 15 години затвор.