Парламентарните избори в Египет ще бъдат през февруари
Парламентарните избори в Египет ще бъдат през февруари / Gulliver/Getty Images

Парламентарните избори в Египет ще се проведат през февруари 2014 година, а след тях ще бъдат организирани и изборите за президент. Това посочва публикувана днес конституционна декларация на изпълняващия длъжността президент на Египет Адли Мансур, цитирана от световните агенции.

Според БТА ще бъде създадена комисия, която да разработи поправките в конституцията, приета при управлението на сваления от власт президент Мохамед Морси. След това новият основен закон на страната ще бъде изнесен на референдум, а 15 дни след одобряването му трябва да се проведат избори за парламент.

Планира се датата на президентските избори да бъде обявена седмица след първото заседание на парламента, уточнява ИТАР-ТАСС. С новата конституционна декларация Адли Мансур си осигури и право на законодателна инициатива - той вече има право да издава закони след консултация с правителството.

Парламентарните избори в Египет ще бъдат през февруари
netinfo

Кризата в Египет продължава да е основна тема и в чуждестранния печат. През последните 10 дни египетските сили за сигурност станаха основен подбудител на вълнения и насилие, пише британският "Гардиън" в редакционна статия със заглавие "Египет: вълнения, смърт и генералите". По данни на вестника повече египтяни са били убити и ранени в последните две седмици протести, отколкото през едната година на управление на Мохамед Морси.

Армията освен това стана напълно пристрастна - раздава портокалов сок и студена вода на една от враждуващите страни и стреля по другата. Твърдението на армията, че е защитник на всички египтяни, се разпада пред очите ни. Преди да е загубила сплотеността си (вече има сигнали за вълнения сред по-нисшите чинове), е по-добре да отстъпи, защото може да последва нещо дори още по-лошо, пише "Гардиън".

Парламентарните избори в Египет ще бъдат през февруари
netinfo

"Убийството на 51 ислямисти от армията задълбочава кризата в Египет" е заглавието на вестник "Ню Йорк таймс". Масовият разстрел на ислямистки протестиращи от силите за сигурност вчера по време на демонстрация в подкрепа на сваления президент Мохамед Морси прибави ново възмущение в спора около прогонването му от поста от египетските генерали и помрачи надеждите за постигане на помирение в разединеното общество, пише изданието.

Това бе далеч най-кървавият ден на насилие от началото на 2011 година, когато с въстание бе свален президентът Хосни Мубарак. В ранните утринни часове войници и полицаи убиха най-малко 51 цивилни и раниха над 400. Почти всички са пострадали от огнестрелно оръжие, заявиха медицински източници. Военните не предоставиха кой знае какви доказателства в подкрепа на твърдението си, че сблъсъкът е било предизвикан от ислямистите, отбелязва вестникът.

Мащабите и естеството на убийствата разделиха още повече ислямистките поддръжници на Морси и опонентите им и намали шансовете съюзниците му от "Мюсюлманските братя" скоро да бъдат привлечени обратно в политическия процес, който те сега считат за нелегитимен, след като военните свалиха избрания президент.

Същевременно кръвопролитията изостриха ожесточения спор дали новото организирано от военните преходно правителство, което замени това на Морси миналата седмица, се насочва към демокрация или се отдалечава от нея. Две години и половина след свалянето на Мубарак поне засега изглежда, че се завръщат институциите, тактиките и динамиките на неговото продължило десетилетия светско авторитарно управление, пише "Ню Йорк таймс".

Египетските "Мюсюлмански братя" призоваха към национално въстание сред вчерашното избиване на над 50 души по улиците на Кайро, пише вестник "Дейли телеграф". Временният президент на Египет Адли Мансур заяви снощи, че ще се произведат парламентарни избори щом бъдат приети с референдум изменения в конституцията. Според него вотът може да се състои до шест месеца, съобщава изданието.