Трета вечер на протести срещу кабинета „Орешарски” в цялата страна
Трета вечер на протести срещу кабинета „Орешарски” в цялата страна / снимки: Sofia Photo Agency, архив, Dariknews.bg
Протест в София
64748
Протест в София
Протест в Благоевград
Протест в София около НДК
Протест в Пловдив
Протест във Варна
  • Протест в София
  • Протест в Благоевград
  • Протест в София около НДК
  • Протест в Пловдив
  • Протест във Варна

В цялата страна се организираха протести, насочени срещу политиката на кабинета „Орешарски".

Хиляди в столицата се включиха в третия поред протест срещу кабинета „Орешарски". По последни данни на полицията по улиците на София са се събрали над 15 000 души, а според самите протестиращи те са били много повече.

Повече от четири часа хората шестваха мирно в центъра на София и изразиха своето недоволство срещу модела на управление и водената политика. Независимо от мащабността си протестът премина спокойно, без инциденти и провокации. Няма задържани протестиращи. Имаше засилено полицейско присъствие, много полицейски автомобили на СДВР и Жандармерията.

Протестите първоначално възникнаха срещу избирането в петък на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност". Недоволството обаче не стихна, след като той излезе с писмо в събота, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС. Протестите обаче продължиха и през днешния ден, като прераснаха в антиправителствени.

Протестът в столицата започна в 18.00 ч. с два лъча протестиращи - пред сградата на Министерски съвет и пред сградата на Народното събрание. Повече от час протестиращите скандираха: "Всеки ден ще е така до победата" и "Много сме, силни сме" пред сградата на Министерски съвет, след което под звуците на гайда потеглиха към сградата на парламента, където се събраха двата лъча протестиращи. Пред Народното събрание се чуха скандирания: "Оставка", "Довиждане" и "Долу БСП", а след това хората приклекнаха за минута мълчание. Цялото множество се отправи към Орлов мост и час по-късно центърът на София бе блокиран. Тук част от протестиращите се разпръснаха, като едни останаха пред парламента, други на Орлов мост и Борисовата градина, а други си тръгнаха. Голяма част от протестиращите обаче продължи с шествие към НДК. Малко по-късно събралото се множество тръгна по бул. „Витоша", стигна до Съдебната палата, където всички запалиха символично по свещ и продължиха към централата на БСП на „Позитано", където имаше освирквания и скандирания „Червени боклуци", „Мафия" и „Оставка". Непосредствено след това хората се отправиха към централата на ДПС, където пяха националния химн. Част от протестиращите стигнаха и до централата на Атака, където имаше лека ескалация на напрежението, но като цяло нямаше провокации. Протестът премина по „Цар Освободител" и приключи пред парламента със закана да продължи и утре.

Много хора бяха дошли с цялото си семейство, имаше малки деца и бебета, дори и домашни любимци, срещаха се рокери, хора с тъпани и различни музикални инструменти. Пееха се песни. Сред хората имаше и много артисти, интелектуалци, журналисти, преподаватели. Хората бяха „въоръжени" с различни подръчни материали - тенджери, тигани, клаксони.

Имаше различни лозунги и послания: "Смешна ли е седенката", "За да има мир, БСП и ДПС в Сибир", "Сменете правилата на играта", "Долу мутрите от парламента", "Червени боклуци", "Оставка", "Волен - предател", "Нови избори по стари правила", "Атака се прецака", "Само Волен с парите е доволен". Хората припяваха: "Кой не скача е червен".

Химнът на България, който в последните два дни протестиращите пееха импровизирано, се пусна от уредба и това приповдигна обстановката.

Трета вечер на протести срещу кабинета Орешарски в цялата страна
netinfo

Над 3000 души шестваха по Главната улица на Пловдив с викове "Червени боклуци", "Долу ДПС", "Волен с фес" и "Оставка". Хората се движеха по бул. "Шести септември" в посока "Цар Борис III Обединител" и Пощата. Групата премина по бул. „Христо Ботев", където за няколко минути блокира кръстовището със Сточна гара и от там по „Иван Вазов" отново се отправи към Главната. След това хората постепенно се разотидоха.

Общинските съветници от ГЕРБ Пенчо Малинов и Атанас Узунов, както и кмета на район "Западен" Десислава Желязкова се включиха в шествието. Повечето протестиращи са млади хора, има и фенове на Локомотив Пловдив.

По непотвърдена информация утре шестващите се уговарят за протест пред Областната управа, когато се очаква да встъпи в длъжност новият губернатор Венцислав Каймаканов от квотата на ДПС. Пред Дарик радио обаче Каймаканов заяви, че в понеделник ще е в столицата и все още няма определен час, в който бившият областен управител Здравко Димитров ще му предаде поста.

Около 600 души дойдоха тази вечер на протест пред общината във Варна в уречения час 18:30. Техният брой е по-голям в сравнение с предишните дни. Сред протестиращите има много млади хора, но се забелязват и добре познати лица като провъзгласилия се за лидер на февруарския бунт във Варна Иван Петров, "Групата на дакела" и др. За разлика от снощи, тази вечер плакати няма. Въпреки хубавото време и идеалните условия за плаж, варненци пак се организираха и излязоха на протест.

Протестиращите първоначално блокираха кръстовището пред общината. Множеството тръгна по бул. "Мария Луиза". Очакваше се да бъде повторен вчерашният маршрут и да бъде блокиран Аспаруховият мост, но протестиращите промениха посоката на шествието и поеха по бул. "Владислав Варненчик". Недоволните варненци стигнаха до сградата на Районния съд. Чуваха се скандирания: "И преди и сега БСП е мафия", "Червени боклуци", "Долу ДПС", "Оставка". След това шествието зави по ул. "Отец Паисий" и тръгна по бул. "Цар Освободител".

Множеството премина покрай АГ-болницата и по пътя си късаха предизборни плакати на кандидата за кмет на "Атака" Александър Йовчев. Недоволните варненци стигнаха пред централата на "Атака", където скандираха срещу лидера на партията Волен Сидеров и хвърлиха тоалетна хартия. Протестът се пренесе пред централата на БСП на ул. "Македония". Там сградата бе обстрелвана с пиратки и яйца. Множеството скандираше "Олигарски, иди си и прасетата вземи си!", "Оставка", "Червени боклуци". След престоя си пред централата на партията шествието се отправи към тази на ДПС. Протестиращите минаха покрай "Севастопол", тръгнаха по Ларгото и се отправиха към централата на ДПС. Появи се нов лозунг - "БСП в Сибир, за да има мир". Шествието бе атракция за чуждестранните туристи.

Около 20 минути протестиращите останаха пред централата на ДПС като освиркваха и скандираха: "Волене, излез!", "Предатели", "Долу ДПС". Хората пяха патриотични песни, а протестът приключи с изпълнение на химна и призив за ново шествие утре вечер пак в 18 часа.

Нови избори поискаха около 350 души на протестния митинг пред община Бургас. Множеството, сред което се виждаха семейства с деца, младежи с националния флаг, местни общественици, свещеник, бивши и настоящи спортисти, се обедини около идеята правителството да подаде оставка, за да бъдат проведени нови парламентарни избори. Най-голямо внимание получи импровизирана дървена бесилка, на която беше провесена снимка с депутатите от 42 Народно събрание и под тях надпис „Търсят се живи"

Трета вечер на протести срещу кабинета Орешарски в цялата страна
netinfo

В Шумен уговореният протест не се състоя. За втори пореден ден около десетина души се събраха пред сградата на Областната администрация на среща-дискусия, за да обменят мнения и идеи за бъдещи действия на гражданското общество в Шумен. Малцината събрали се изразиха недоволството си от политическата система. Някои от събралите се поискаха нови избори, други пък изразиха мнения, че такива ще са безсмислени, ако не се промени изборния кодекс.

Трета вечер на протести срещу кабинета Орешарски в цялата страна
netinfo

И тази вечер в Хасково нямаше протест. В Димитровград в обявения час се събраха по-малко от 20 души, както и в миналите дни. Над половин час групата от предимно млади хора бе на пейките по централния площад "България", но така и не успя да увлече със себе си последователи.

Десетки благоевградчани излязоха пред сградата на Областна администрация - Благоевград, за да изразят недоволството си от назначението на Муса Палев за губернатор на Благоевград. Партийни лидери, граждани и представители на НПО се обединиха около идеята да протестират докато новоназначеният областен управител не се оттегли от поста. В знак на протест, пред административната сграда бяха разпънати и 3 палатки, които ще останат там, докато Палев не бъде сменен, увериха недоволните.

Това е вторият протест срещу назначаването на представителя на ДПС за губернатор. Решението на МС предизвика вълна от недоволство в Благоевград. След назначението на Палев, в петък бе организиран протест от партийни структури, граждани и представители на НПО. От местаната структура на БСП пък решиха да оттеглят кандидатите си за зам.-областен и секретар на Областта. Становището бе депозирано лично ди Сергей Станишев.

Паралелно с протеста срещу Муса Палев бе организиран и друг - стотина души протестираха срещу кабинета "Oрешарски. Събралите се скандираха "Мафия" и "Всички в затворите". Недоволните направиха и мирно шествие, което започна от АУБ, премина през полицейската дирекция, през главната улица и завърши отново пред висшето учебно заведение. Протестите в Благоевград протекоха нормално. Около 30-ина полицейски служители охраняваха митингите. Очаква се утре към 06.30 часа сутринта недоволни граждани да окупират сградата на Областна администрация, като целта е да възпрепятстват достъпа до кабинета на новия областен управител.

Протестите снощи в цялата страна срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС продължиха до късно, въпреки че той обяви оттеглянето си. По-рано днес лидерът на БСП каза, че случаят с Пеевски е било политическа грешка, а премиерът Пламен Орешарски покани утре НПО и представители на протестиращите. Той посочи, че би било безотговорно да подаде оставка, това би дестабилизирало държавата.

Вчера Делян Пеевски заяви, че е готов да се оттегли от ръководния пост в ДАНС. Това стана по-малко от 12 часа след първите протестите в столицата в петък вечерта. В открито писмо до медиите Пеевски обясни причините за оставката. В него се казва, че той е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. "Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми". Няколко часа след писмото на Пеевски, Орешарски, Станишев и Местан решиха да оттеглят кандидатурата на Пеевски, а Орешарски заяви, че ще предложи нов председател на ДАНС.