Над 15 000 души излязоха на протест в столицата
Над 15 000 души излязоха на протест в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Масови протести в столицата за пореден ден
64746
Масови протести в столицата за пореден ден
Блокада до НДК
  • Масови протести в столицата за пореден ден
  • Блокада до НДК

Хиляди в столицата се включиха в третия поред протест срещу кабинета „Орешарски". По последни данни на полицията по улиците на София са се събрали над 15 000 души, а според самите протестиращи те са били много повече.

Повече от четири часа хората шестваха мирно в центъра на София и изразиха своето недоволство срещу модела на управление и водената политика. Независимо от мащабността си протестът премина спокойно, без инциденти и провокации. Няма задържани протестиращи. Имаше засилено полицейско присъствие, много полицейски автомобили на СДВР и Жандармерията. Освен в столицата, протести имаше и в други градове в България.

Протестите първоначално възникнаха срещу избирането в петък на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност". Недоволството обаче не стихна, след като той излезе с писмо в събота, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС. Протестите обаче продължиха и през днешния ден, като прераснаха в антиправителствени.

Протестът в столицата започна в 18.00 ч. с два лъча протестиращи - пред сградата на Министерски съвет и пред сградата на Народното събрание. Повече от час протестиращите скандираха: "Всеки ден ще е така до победата" и "Много сме, силни сме" пред сградата на Министерски съвет, след което под звуците на гайда потеглиха към сградата на парламента, където се събраха двата лъча протестиращи. Пред Народното събрание се чуха скандирания: "Оставка", "Довиждане" и "Долу БСП", а след това хората приклекнаха за минута мълчание. Цялото множество се отправи към Орлов мост и час по-късно центърът на София бе блокиран. Тук част от протестиращите се разпръснаха, като едни останаха пред парламента, други на Орлов мост и Борисовата градина, а други си тръгнаха. Голяма част от протестиращите обаче продължи с шествие към НДК. Малко по-късно събралото се множество тръгна по бул. „Витоша", стигна до Съдебната палата, където всички запалиха символично по свещ и продължиха към централата на БСП на „Позитано", където имаше освирквания и скандирания „Червени боклуци", „Мафия" и „Оставка". Непосредствено след това хората се отправиха към централата на ДПС, където пяха националния химн. Част от протестиращите стигнаха и до централата на Атака, където имаше лека ескалация на напрежението, но като цяло нямаше провокации. Протестът премина по „Цар Освободител" и приключи пред парламента със закана да продължи и утре.

Много хора бяха дошли с цялото си семейство, имаше малки деца и бебета, дори и домашни любимци, срещаха се рокери, хора с тъпани и различни музикални инструменти. Пееха се песни. Сред хората имаше и много артисти, интелектуалци, журналисти, преподаватели. Хората бяха „въоръжени" с различни подръчни материали - тенджери, тигани, клаксони.

Имаше различни лозунги и послания: "Смешна ли е седенката", "За да има мир, БСП и ДПС в Сибир", "Сменете правилата на играта", "Долу мутрите от парламента", "Червени боклуци", "Оставка", "Волен - предател", "Нови избори по стари правила", "Атака се прецака", "Само Волен с парите е доволен". Хората припяваха: "Кой не скача е червен".

Химнът на България, който в последните два дни протестиращите пееха импровизирано, се пусна от уредба и това приповдигна обстановката.

Протестите в събота срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС продължиха до късно, въпреки че той обяви оттеглянето си. По-рано днес лидерът на БСП каза, че случаят с Пеевски е било политическа грешка, а премиерът Пламен Орешарски покани утре НПО и представители на протестиращите. Той посочи, че би било безотговорно да подаде оставка, това би дестабилизирало държавата.

Вчера Делян Пеевски заяви, че е готов да се оттегли от ръководния пост в ДАНС. Това стана по-малко от 12 часа след първите протестите в столицата в петък вечерта. В открито писмо до медиите Пеевски обясни причините за оставката. В него се казва, че той е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. "Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми". Няколко часа след писмото на Пеевски, Орешарски, Станишев и Местан решиха да оттеглят кандидатурата на Пеевски, а Орешарски заяви, че ще предложи нов председател на ДАНС.