Нестихващи безредици и протести в Турция
Нестихващи безредици и протести в Турция / снимки: Gulliver/Getty Images

Демонстрантите, протестиращи срещу турското правителство, планират нови протестни акции в редица големи турски градове, предадоха световните агенции. Според информация на турски медии в най-малко десет турски града се очакват протести с участието на хиляди демонстранти. Голям брой демонстранти ще се съберат на централните площади в Анкара, Измир, Адана, Анталия, предава БТА.

Междувременно след поредната офанзива на турската полиция срещу площад „Таксим" и парка „Гези" миналата вечер, сблъсъците в Турция продължават и в неделния ден. Днес към частите за борба с безредиците се присъедини и жандармерията в опит да бъдат разпръснати антиправителствените протести в няколко квартала край Босфора, предава Нова телевизия.

Сблъсъците продължиха през цялата нощ срещу неделя, след като властите прогониха протестиращите от лагера им в парка „Гези". Протести имаше и в Анкара, а утре предстои стачка на служителите в обществения сектор в подкрепа на протестиращите.

За първи път от началото на протестите обаче масови сблъсъци между протестиращи и полиция в Турция имаше и след разсъмване. Полицията продължава по целия периметър да блокира площад „Таксим", без да допуска протестиращи и обикновени минувачи. На площада в неделя е събрана специализирана техника, камиони и багери на комуналните служби, предаде ИТАР-ТАСС.

По обяд полицията атакува със сълзотворен газ и водни струи голяма група демонстранти в съседния на „Таксим" квартал „Елмадаг". Съобщава се за ранени. Няколко военни автомобила докараха въоръжени жандармеристи в квартал „Меджидийекьой", където цяла нощ имаше стълкновения.

Турската полиция в Анкара е използвала водни струи и сълзотворен газ за разпръсването на демонстранти, които са участвали в погребалната церемония на активиста от протестното движение Етхем Саръсюлюк. На площад „Къзълай" и прилежащите райони са се събрали около 1000 души, предаде ИТАР-ТАСС. Демонстрантите са планирали да проведат шествие по маршрута на катафалката. Властите в Анкара обаче заявиха, че тази акция е незаконна.

Нестихващи безредици и протести в Турция
netinfo

Безредиците избухнаха, след като снощи полицията нахлу в лагера на протестиращите в парка „Гези". Час преди акцията премиерът Реджеп Ердоган се закани, че полицията знае как да разчисти парка, чието разрушаване стана повод за масовото недоволство.

По официални данни ранените при последните конфронтации са 44. Независими източници съобщават обаче за стотици пострадали. „Амнести интернешънъл" осъди твърденията на полицията, че няма нови арести на протестиращи. Според правозащитната организация само снощи са били задържани повече от 100 души.

Столичният град даде своя принос в поредното денонощие на напрежение в югоизточната ни съседка. През нощта и днес в Анкара се събраха хиляди демонстранти, които заявиха подкрепа за „хората на Таксим".

Антиправителствените демонстрации получиха рамо и от профсъюзите. Един от най-големите синдикати в страната - този на работещите в обществения сектор - обяви национална стачка, която ще започне в понеделник. Над 200 хил. служители се очаква да се включат в стачните и протестни действия.