Турската полиция срина със земята палатковия лагер в парка Гези
Турската полиция срина със земята палатковия лагер в парка Гези / Gulliver/Getty Images

Турските сили за сигурност снощи атакуваха площад "Таксим", където се бяха събрали много антиправителствени демонстранти, съобщава БТА. Според свидетели това е най-тежката нощ в Турция от началото на протестите преди 18 дни. Около 21 часа полицията се нахвърли върху демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и бронирани коли. Десетки бронирани автомобили навлязоха на площада и се движеха срещу хората. След това полицията навлезе в парка Гези, където бяха разположени палатките на протестиращите и ги събори, като буквално срина парка със земята. Това беше изненадващо, тъй като правителството бе обещало, че няма да се докосва до парка и протестиращите там.

Площад "Таксим" заприлича на бойно поле. Подпалени бяха няколко палатки, от дима и обгазяването наоколо не се виждаше нищо. Полицията не пусна дори лекарите в парка Гези, за да помогнат на пострадалите.

Последваха жестоки сблъсъци на полицията с демонстрантите. Стълкновенията се прехвърлиха по улиците на мегаполиса. Намиращият се близо до парка хотел "Диван" се превърна в походна болница, където лекари доброволци оказваха първа помощ на пострадалите. Сблъсъците продължиха по централните улици на мегаполиса, обхванаха и съседните квартали Нишанташъ и Мачка.

Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу заяви, че са ранени 44 души, но според неофициални източници пострадалите са повече. Валията защити силовите действия на полицията, като заяви, че тя е атакувала парка Гези, тъй като там имало маргинални групи.

Според правителствения говорител Хюсеин Челик протестиращите обещали да опразнят парка, но не го направили, поради което премиерът Ердоган се бил почувствал излъган.

Атаките на полицията засилиха позатихналото напрежение, населението на азиатския бряг на града в квартала Кадъкьой излезе на демонстрация на булевард Багдад, няколко хиляди души протестираха, като тропаха с тенджери и тигани. Група демонстранти тръгнаха към площад "Таксим", за да подкрепят протестиращите на площада, но полицията издигна барикада на моста над Босфора и не ги пусна да минат. Протестиращите останаха навън, скандирайки антиправителствени лозунги.

Протести имаше и в Анкара, където се състоя седяща демонстрация срещу правителството, полицията с бронирани коли се нахвърли срещу хората, няколко души легнаха пред колите. Жителите на Принцовите острови се събра на Бююкаада с тенджери, тигани и други съдове, с които вдигаха шум, протестирайки срещу правителството и действията на полицията. Градусът на напрежението силно се повиши.

Лекари съобщиха, че от началото на демонстрациите са ранени над 5000 души.

Турската полиция срина със земята палатковия лагер в парка Гези
netinfo