Втори ден на протести с искане за оставка на кабинета Орешарски
Втори ден на протести с искане за оставка на кабинета Орешарски / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Готвят нов протест срещу Пеевски
64720
Готвят нов протест срещу Пеевски
  • Готвят нов протест срещу Пеевски

За втора поредна вечер в няколко града на страната се проведоха протести. За разлика от първия ден, когато недоволството на хората бе насочено срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, днес скандиранията им бяха за оставка на кабинета „Орешарски".

Най-масов бе протестът в София. Над 10 000 бяха протестиращите, излезли по софийските улици. Протестът започна в 18.30 часа на площад „Независимост" в центъра на София. С мощни скандирания и освирквания протестиращите заявиха исканията си правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка. Недоволните заявиха, че се чувстват предадени от кабинета „Орешарски" и нямат намерение да дадат още един шанс на депутатите. Те бяха категорични, че искат промяна, нови избори, но с нови политици. Една различна държава, в която има сигурност и ред. Протестиращите подчертаха, че няма да спрат с протестите, докато правителството не подаде оставка. Протестиращите донесоха бесилка пред Министерския съвет, на която "обесиха" чучело с изображение на прасе и надпис "ДАНС with me". Протестът протече мирно.
В един момент събралото се множество пое на шествие по бул. „Цар Освободител". Хората се спряха пред сградата на парламента, където скандираха „Мафия", „Оставка", „Долу БСП". След което продължиха, блокирайки движението между кръстовището на булевард „Цар Освободител" и „Васил Левски". Протестиращите сравниха мащаба на днешния протест с легендарния протест през 1997 година.

След това протестната вълна се насочи към Орлов мост, където недоволните блокираха движението на автомобили и градски транспорт. Бяха допуснати няколко линейки и коли на градския транспорт. Не се стигна до проблеми и сблъсъци, и намеса на полицията, тъй като протестиращите доброволно направиха път на автомобилите. След 22.00 часа протестиращите започнаха да се разотиват по домовете си.

За втора поредна вечер около 1000 варненци излязоха на протест. Този път те протестираха не толкова заради скандала „Делян Пеевски", колкото срещу кабинета на Пламен Орешарски. „Оставката на Пеевски нищо не променя. Искаме оставка на цялото правителство", изтъкнаха протестиращите. Сборният пункт отново бе пред сградата на общината. Първоначалните планове на множеството, което най-напред наброяваше около 500 души, бяха да повторят вчерашния маршрут и да обиколят централите на БСП, „Атака" и ДПС.

Впоследствие обаче промениха посоката на шествието и с викове „Долу ДПС", „Оставка", „Мафия" се отправиха към Аспарухов мост. „Гласувахте за Волен, получихте Делян", „Олигарски иди си! Прасетата вземи си", „Оставка на кабинета на мафията, ДПС, БСП и Атака", гласяха част от плакатите на демонстрантите.

Рехав кордон от жандармеристи се беше наредил на булеварда преди моста, до х-л „Голдън Тюлип", но дори не се опита да спре демонстрантите, които вече наброяваха около 1000 души.

За около четвърт час множеството блокира Аспарухов мост. След като изпяха химна, протестиращите се отправиха към централата на БСП във Варна. Един от участниците се опита да изчистите „боклуците", като хвърляше веро към сградата. Демонстрантите припомниха и стария референ: „Кой не скача, е червен". Следващата спирка в шествието беше централата на „Атака" на бул. „Освободител". "Волене. извини се", "Волен - предател на националните интереси", "Турски подлоги" гласяха част от скандиранията. Протестът приключи пред централата на ДПС.

Втори ден на протести с искане за оставка на кабинета "Орешарски"
netinfo

Над 500 души протестираха срещу избирането на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС в Пловдив. Недоволните от неговото назначение се събраха за втори пореден ден пред паметника на Съединението. Хората са възмутени от новото управление и настояваха за оставката на правителството. Викове „червени боклуци" и „оставка" огласяха площада.

Протестиращите блокираха бул. „6-ти септември", след което тръгнаха на шествие в посока Съдебната палата. Шествието приключи отново до паметника на Съединението, откъдето хората се разотидоха. Недоволните от случващото се в държавата пловдивчани се събират утре от 18.00 часа пред Общината, като се очаква протестът да бъде много по-мащабен от тези през последните два дни.

Над 60 великотърновци протестираха втора поредна вечер срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че по-рано през деня стана ясно, че министър-председателят Пламен Орешарски е приел заявлението на Пеевски да се оттегли от поста, гражданите отново се събраха пред паметника на Майка България. Също както и снощи протестиращите не носеха плакати, нито скандираха, просто седяха в парка и с възмущение и недоволство обсъждаха действията на кабинета "Орешарски". Те подчертаха, че не са организирани от политически партии, а протестът им е изцяло граждански. Сред събралите се имаше университетски преподаватели, художници, археолози, адвокати. Великотърновската художничка Елена Стоева се появи с червено фередже и заяви, че по този начин изразява несъгласието си срещу цялото правителство, което според нея трябва да си ходи. Изборът на Делян Пеевски беше демонстрация, че управляващите могат да правят каквото си искат, заяви Елена Стоева. Сред университетските преподаватели, дошли на протеста, бе и историкът доц. Иван Лазаров. Когато управляващите проявяват наглост и безцеремонност трябва да им се припомни, че съвестта на гражданското общество не е заспала, каза той. Лазаров определи назначаването на Пеевски като: "опит за създаване на мутро-управленческа олигархия, която да продължи да обслужва чужди интереси".

Втори ден на протести с искане за оставка на кабинета "Орешарски"
netinfo

30-40 добричлии се събраха пред областна управа, за да протестират по повод скандала „Делян Пеевски". Хората, организирани във Фейсбук, носеха надписи „Избираемост и мандатност в съдебната система" и „Не искаме областен управител от ДПС". „Назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е скандално с оглед на личността му, да не говорим за професионализма му - той не е никакъв експерт. Радвам се, че гражданите реагираха", заяви Детелина Симеонова, която беше водач в Добрич на листата на СДС на парламентарните избори.

По повод поста на областния управител, който още е вакантен, Симеонова коментира, че добричлии не искат губернатор от ДПС, тъй като са гласували основно за двете големи сили ГЕРБ и БСП.

В Хасково тази вечер протест нямаше. В Димитровград на пейките пред Общината се събраха 12 души, които заявиха, че са против цялата политическа система в България и против правителството.

Смятате ли, че скандалът „Пеевски” ще доведе до падане на кабинета „Орешарски” и нови избори? Участвайте в анкетата ни ТУК

Втори ден на протести с искане за оставка на кабинета "Орешарски"
netinfo