• Размер на шрифта:

Многобройни протести в страната срещу Пеевски въпреки лошото време

14 юни 2013 19:16 / обновена на 15 юни 2013 | Автор: | Eкип на Дарик

Многобройни протести в страната срещу Пеевски въпреки лошото време
© снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, Dariknews.bg, региони  
 • Протест от Велико Търново
 • Протест от Хасково
 • Протест в Сливен
 • Протест в София
 • Протест в Стара Загора
 • Протест във Варна
 • Обобщено на протестите в София
Още по темата
Тема в развитие:

Хиляди в цялата страна излязоха на протест срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Въпреки лошото време няколко хиляди души излязоха на протест в столицата срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Вижте снимки от протеста ТУК

Протестът започна пред Министерски съвет в 18.30 ч., както беше планирано в социалната мрежа, а след това се насочи към сградата на Народното събрание. Малко след това протестиращите се отправиха към Орлов мост, където между 21 и 22 ч. прекараха там и отново се върнаха пред парламента, където постепенно се разотидоха.

Чуваха се скандирания "Мафия", "Оставка", "Кой не скача е червен" и освирквания. Хората бяха издигнали трибагреници. Събралите се скандираха "И преди, и сега БСП е мафия". Много от протестиращите носеха снимки на Делян Пеевски, върху които бе написано "Game Over" (Играта свърши).

Протестът бе мирен и протече нормално и спокойно. Липсваха провокации, макар че полицейското присъствие бе засилено.

Още от около 17 ч. полицаи започнаха да слагат заграждения пред сградата на парламента.

Протестът бе организиран в социалните мрежи. Над 40 000 души се включиха в групата, подкрепяща протестите във фейсбук.

Освен в столицата в няколко градове на страната също се провеждат протести срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

Около 1000 души излязоха на протест във Варна срещу назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС и срещу правителството на Орешарски. Въпреки дъжда, който се изля в морската столица и мрачното време преди демонстрацията, ентусиазъм за протестен отпор не липсваше. Сред недоволните имаше много нови лица, които не бяха на февруарските протести.

Първоначално протестиращите блокираха кръстовището пред общината, която бе сборният им пункт, и скандираха „Долу ДПС", „Червени боклуци", „Мафия" и „Оставка". Преминаващите автомобили приветстваха с клаксони множеството, макар че придвижването им бе затруднено. Присъстващи споделиха пред Дарик, че са шокирани от избора на Пеевски за председател на ДАНС. „Не може компрометирана фигура, владееща медиите, да бъде шеф на националната сигурност", каза един от демонстрантите, а според друг днешните събития са подигравка с протестите през февруари.

Заради малкото за организация време плакати почти липсваха, но имаше много трибагреници. Един от протестиращите носеше карикатура на Комарницки, която изобразява раждането на новия председател на ДАНС. От общината демонстрантите се оправиха към централата на БСП на ул. "Македония" във Варна, където скандираха "И преди, и сега, БСП е Мафия!" и освиркаха социалистите. Множеството не прости и на варненската централа на „Атака" на бул. „Цар Освободител", пред която викаше "Турци сте", „Срам ни е от вас". Шествието продължи към сградата на ДПС до х-л „Мусала", която също беше мощно освиркана. Там скандиращите изпяха националния химн, след което тръгнаха към Катедралата.

След кратка блокада на кръстовището до храма вече оределите редици на протестиращите се насочиха към общината, където демонстрацията приключи с викове: „Утре в 6". Протестът премина спокойно, без провокации и ексцесии.

 

Около 1000 човека се събраха на паметника на Съединението в Пловдив, за да протестират против избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. С викове „мафия", „не на ДПС" и „червени боклуци" недоволните се отправиха по бул. „6-ти септември" в посока сградата на областна управа. Те крещяха „Волев, вън!" и носеха плакати с надписи „Не на политическия Франкенщайн - БСП ДПС и Атака" и „Не искаме правителство на енергийната мафия!". Част от протестиращите носеха маски с розови прасенца и плакат с надпис „Фермата на животните? Това не е фикция! Wellcome to 1984", на който имаше снимка на Делян Пеевски.

Полицията охраняваше придвижването на хората. По-късно шествието спря пред областната управа, където след около десет минути скандирания тръгна обратно към центъра. Протестиращите скандираха пред централата на "Атака". Викове "Предател" огласяваха Главната. Протестиращите стигнаха до сградата на Общината, след което се разотидоха. Те гарантираха, чe днешният протест няма да e единствен. Следващият протест е насрочен за неделя от 18 часа.

Над 50 граждани се събраха пред сградата на полицията в Пазарджик, за да протестират срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Протестът бе оповестен в социалните мрежи и според присъстващите слабото участие се дължи на липсата на време за разгласа.

Недоволните издигнаха плакати с надписи "Националната ни сигурност - ресор на ДПС, само през трупа ни" и "ДПС атакува националната сигурност - ДАНС". Според Даниела Гаджева, представител на организаторите, назначението на Пеевски е абсурдно. Няма да спрем протестите, докато нещата не тръгнат по каналния си ред и не заприличаме на европейска държава, каза още тя. Гаджева допълни, че протестите ще станат ежедневни, със съответните заявления до институциите, за да може да се присъединят повече хора. По думите на участници автомобили от Пазарджик са отпътували и за протеста в столицата.

Около 50 човека се събраха на централния площад в Русе на протест срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Сред тях имаше и бивши и настоящи членове на БСП. Протестиращите издигнаха плакат с надпис „Господа политици, терминал 2 за вас, България за нас". Някои от тях коментираха, че това е гавра с всички българи бизнесмени със съмнения за корупция, човек без никакъв опит в тази сфера да поеме тази структура. "Това е пореден ход на олигархията, представена от Орешарски. Това правителство трябва да си ходи, защото БСП не държи контрола над него. Негласуването на хора от Коалиция за България е достатъчен атестат за това, че олигархията победи." На протеста имаше и предложения за смяна на премиера с един наистина ляв политик-Янаки Стоилов. „Не сме подготвени сега, протестът е спонтанен, но скоро хората ще излязат отново по площадите", заявиха присъстващи на протеста.

Повече от 100 човека се събраха на площада пред сградата на НТС в Сливен, за да се включат в протеста срещу назначението на Дeлян Пеевски за шеф на ДАНС. Около 19 часа протестиращите, водени от знамена, се насочиха към сградата на Областна управа, като към тях продължаваха да се присъединяват хора. Скандиранията бяха „Мафия" и „Оставка". Протестът, организиран в социалната мрежа, продължи към сградата на кметството. В инициативата се включиха както млади, така и възрастни сливналии. Запитани чия оставка искат, някои отговориха „На правителството", а други - на Пеевски.

В Стара Загора протестът срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС премина спокойно. Около 150 души се събраха пред сградата на общината и заедно преминаха по пешеходната зона в центъра на града. За кратко протестиращите блокираха възловото кръстовище на булевардите „Цар Симеон Велики" и „Патриарх Евтимий", където изпяха химна на България.

Протестът в Стара Загора беше подкрепен и от местната структура на Съюза на репресираните от комунистическия режим в България. Неговият областен координатор Димитър Митев изказа разочарованието си от ситуацията в страната: „Отново се случва това, което преди 23 години се случваше. Борбата, която водим толкова години, се оказа борба срещу таласъми - а именно борбата с Държавна сигурност."

Старозагорци не са доволни от „промяната на закона и новите изисквания за заемането на тази длъжност и защото изборът се прави на тъмно.", " Политиката е публична работа, задкулисни игри не бива да има. Това е най-главното място. Това е държавата. Държавата вече е продадена на турците. На лице е не национално отговорно управление, а преразпределение на сфери на влияние на партийноквотен принцип. Крайно време е такива очевидно компрометирани хора да нямат нищо общо с властта. Вънка! Даже трябва да заминаваме за София. Тоягите и толкова!", бяха част от призивите по време на протеста в града на липите.

Около 50 души излязоха на мирен протест във Велико Търново срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Те се събраха след 18.30 ч. около паметник „Майка България" в центъра на града. Голяма част от хората бяха дошли спонтанно да изразят несъгласието си с назначението на Пеевски. Сред тях имаше много интелектуалци, университетски преподаватели, художници. Протестиращите споделиха, че са научили за мястото и часа на протеста от интернет. Те не носеха плакати, нито скандариха, просто седяха в парка и обсъждаха случващото се в държавата. "Няма такъв прецедент в България - за 15 минути да бъде избран един от най-важните хора в държава", коментираха великотърновци. Според протестиращите Делян Пеевски е поредният човек в правителството на Орешарски, който не е експерт. Други изразиха мнение, че с този избор новият кабинет прави поредната провокация и иска да тества народната търпимост. По-късно се разотидоха.

Новината за назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски на поста председател на ДАНС струпа десетки жители на Кърджали на мълчалив протест пред паметника на Васил Левски в центъра на града. В 18.30 ч. хората започнаха да се събират на площада и поискаха незабавна оставка на правителството, както и освобождаването на Пеевски от възловия пост. Те изразиха опасения от възможния реваншизъм и "безпричинни арести по улиците", знаци, за което медийният магнат и свързан с КТБ Пеевски е дал още в първите дни от работата на парламента. Протестът бе организиран в социалните мрежи днес, участниците ще се съберат отново утре.

Около 100 души се събраха в центъра на Шумен и изразиха протеста си срещу избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Шуменци изразиха крайното си недоволство и подчертаха, че Пеевски не е подходящата фигура, в която да се концентрира толкова власт. „Делян Пеевски е една толкова отрицателна фигура и в същото време го назначават за председател на ДАНС, това просто няма как да се търпи повече, ще продължим с протестите", заяви Данчо Йорданов. „Как ще изберат такъв човек, той е най-големият мошеник и цяла България го знае", допълни Дора Радева.

Протестиращите поискаха да се срещнат и с ръководството на областната администрация. Временно изпълняващият длъжността областен управител на Шумен Ивайло Илиев и колегата му Красимир Попов приеха недоволните и изслушаха исканията им за преразглеждане на назначението. Илиев поясни, че не може да коментира действията на сегашното правителство, защото не е избран от него. На въпрос какво мисли за назначението на Пеевски той отговори: „Аз бях против, като цяло по начина как беше сформирано правителството, смятам, че и начина по който се действа сега не е прозрачен и буди съмнение във всеки гражданин. Делян Пеевски не го познавам, но факта, че притежава голяма част от икономиката на България, няма как да не е в конфликт на интереси, като председател на ДАНС".

Множеството призова правителството и парламента да преразгледа назначението и се закани протестите да продължат.

Партийни лидери, граждани и представители на неправителстени организации излязоха на протест срещу назначаването на новия областен управител в Благоевград Муса Палев от ДПС. Недоволните се събраха на лъчове на площада пред Американския университет. В подплощадното пространство старт дадоха протестиращите от ГС "Сила" и ЕКИП, водени съответно от лидерите си Людмила Манова и общинския съветник Владимир Елезов. "Много глупаво е от страна на упраляващите, точно в нашия край, в Пиринска Македония, да се назначава за губернатор човек на ДПС. Наистина това предизвика много голямо възмущение не само в Благоевград, но и в хората от цялата област. Ние обаче не изтъкваме етнически причини за недоволството си", изтъкна Манова.

"Причината да сме тук е назначаването на Муса Палев за областен управител на един от най-българските градове. Категорично съм против областните управители да се назначават и спускат квотно от разни политически субекти или централи. Против сме и срещу скандалното решение на правителството Делян Пеевски да е председател на ДАНС. На улицата ще сме до спирането и преразглеждането на тези назначения. Някои се надупиха днес и продадоха Пиринския край на една партия само с двама депутати", заяви съветникът Владимир Елезов.

В митинга, охраняван от над 50 служители на полицията в Благоевград, се включиха и представители на ВМРО, които остро се противопоставиха срещу масовото раздаване на управленски постове на турската етническа партия ДПС. Сред хората на площада бяха и активисти на водещи политически сили, сред които се откроиха най-вече ГЕРБ и БСП. "ДПС да имат губернатор на Благоевградска област е подигравка с борбеното население на Пиринска Македония. Много съжалявам, че тази противозаконна етническа партия зае толкова ключови постове в държавата", изригна зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Около 10 души протестираха на пейките на централния площад „Свобода" в Хасково против избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Протестиращите държаха плакати със снимка на Пламен Орешарски и до него надпис „Оставка", с този на Делян Пеевски с надпис „Не на олигарсите в ДАНС" и на Станишев, Сидеров и Местан" с надпис „Не на новата тройна коалиция".

Подобна бе картината и в Димитровград. Двайсетина души се събраха за обявения в града протест с плакати „Станишев+Пеевски = мафия", „Срам и позор!" и „Не искаме Пеевски за шеф на ДАНС!". С познатия от февруарските протести лозунг: „Елате с нас, правим го за вас!" десетина младежи тръгнаха на шествие от централния площад в Димитровград по пешеходната алея, докато по-възрастните си разотидоха. Младежите стигнаха до новата автогара, след което тръгнаха обратно към площада, без да предизвикат транспортни проблеми.

Протестът им бе охраняван от полицията. Възрастни хора, насядали по пейките край централната алея, поздравяваха младежите, но на призива им да се включат към шествието отговаряха, че дават път на младите. Днес те бяха категорични, че протестът им ще продължи и утре, но не пожелаха да уточнят под каква точно форма.

С жива верига, символ на общата кауза, 100 габровци изразиха недоволството си от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Организацията за протеста започна следобед във Фейсбук. Основната група протестиращи, която се събра в 18:30 ч. на площад Възраждане, бе от активисти на ГЕРБ.

Присъединиха се и хора, които искаха да изразят гражданската си позиция, без да са съпричастни към някоя политическа партия. Утре в 18 часа ще бъде направен опит за нов протест.Етикети: протести, България, Делян Пеевски, Варна, Пловдив, София

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#157

Аз съм българче - 15.06.2013 г. 11:45:11

Какво да ти завещая, сине?
Нищо на този свят нямам
освен неистовата ми обич
към тази шепа България -
опустошена, ограбена,
продадена и предадена.
Сънищата си ще ти дам, сине,
да те спохождат през нощите:
Кръстова гора и връх Вола,
Батак и кървавото кладенче.
Какъв завет да ти оставя, сине?
Не вярвай , като ти казват,
че ти си по европеец,
ако се отречеш от буквите,
от корена си и от вярата.
Не вярвай, че "Аз съм българче"
ще те препъне по пътя ти,
защото било началото
на някакъв национализъм.
Но най - вече не вярвай, сине,
почнат ли да ти разправят
за нечие чуждо присъствие.
Защото съм те заклела -
не знам за добро ли, за зло ли -
на Самуил в слепите войни,
в бесилото на Апостола,
в първата пушка в Копривщица
и в името на Княгинята.
Орисах те, сине, с носталгия.
Цял живот болен да ходиш
по тази шепа България
и да не млъква в душата ти
песента на родопските чанове.

#156

.,.,., - 15.06.2013 г. 11:30:01

България се продава на банкерите!

#155

до шшштттт - 15.06.2013 г. 11:00:24

Ти обрязан ли си или просто си се продал на рязаните? Нека да управляват левите, но да изметат турците от министерствата и ДАНС!

#154

шшшшштттт - 15.06.2013 г. 10:52:20

Интересни хора,защо квичите имахме избор.Защо не избрахме десни партии да ни управляват?!?!?! Няма да стане така,протести по навик–смешници!!!!!

#153

Тенева - 15.06.2013 г. 10:35:34

Пеевски е автор на аферата в Костинброд и заради нея получи поста!

#152

ДАНИ0300 - 15.06.2013 г. 10:27:42

ВСИЧКО Е ЯСНО,НО ЗАЩО БСП НАПРАВИХА ТАКА?????НЕЩО МИСЛЯТ???

#151

......... - 15.06.2013 г. 10:11:24

За всичко това основен виновник е на сидераста златното гласче !

#150

Vsichki - 15.06.2013 г. 09:04:23

Всички на улицата! В момента България е предадена на турците! Няма място да се напишат имената на турските министри и зам.министри. Сега турците пуснаха на продажниците в парламента и Пеевски (тяхната подлога) да е шеф на Нац. Сигурност. Де факто вече сме турски вилает. България е предадена отвътре. На оръжие!

#149

todoran - 15.06.2013 г. 08:44:27

от февруари до сега се случиха много случайни неща. съвсем случайно едни справедливи протести се изродиха в платена провокация. съвсем случайно станишев получи анонимен сигнал свисше. съвсем случайно една телевизия с водещ подлезурко разкри някаква грандиозна манипулация с едни книжа. съвсем случайно собсвеника на тази телевизия става шеф на данс. а вие вярвате ли случайности ?

#148

до123 - 15.06.2013 г. 08:41:58

123, не ние, ТИ ще гризнеш дръвцето и ще го гризете докато сте живи, вие, отцеубийци и родоунищожители ще гризете не само дръвцето, но и черния си дроб ще изядете от мъка по загубените завинаги мафиотски престъпления.
Проклети да сте вие майцепродавци и отцеубийци. Прокрети да сте до девето коляно от целия български народ, бял ден да не видите до девето коляно, во веки веков да гниете в Пъкъла и на земята и под земята, проклети да сте от духовете на създателите на България, от падналите български деца във войните за независимост, от духовете на изпратените в концлагерите и убитите без съд и присъда, проклети да сте от духовете на самозапалилите се, проклети да сте. Земя и небе да се стопи - вие-НЕ! Какото зло сте причинили на народа български, такова хилядократно по хиляда да ви се върне! Бог вижда, Бог е с нас-народът!

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още