Ердоган: Властите ще разчистят площад Таксим от размирници
Ердоган: Властите ще разчистят площад Таксим от размирници / Gulliver/Getty Images

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в рамките на 24 часа властите ще разчистят истанбулския площад Таксим от "размирници". Това съобщи БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Предупреждението идва по-малко от ден, след като проислямската партия на Ердоган предложи план за референдум по проекта за преустройство на парка Гези до площад Таксим, заради който започнаха протестите. Според разпространени по-рано публикации в турските медии премиерът вече е дал нареждане на министерството на вътрешните работи "в рамките на 24 часа да бъде сложен край на акциите" на провокаторите, организиращи сблъсъци с полицията.

По-рано днес турски адвокат обяви, че е починал демонстрант, ранен при сблъсъци с полицията. Така броят на жертвите от двуседмичните антиправителствени протести в Турция е достигнал петима души.

Протестиращите, съсредоточени основно на площад Таксим в Истанбул, изглеждат решени да продължат протестите, въпреки вчерашното предложение на премиера Реджеп Тайип Ердоган за референдум по оспорвания проект за преустройство на истанбулския парк Гези.

Правозащитни организации заявиха, че хиляди хора са били приети за лечение с наранявания по време на протестите, които започнаха на 31 май.