Няма загинали при пожари в Добричко през тази година
Няма загинали при пожари в Добричко през тази година / Дарик Добрич

По-малко пожари от началото на годината до момента в Добричка област, спрямо същия период на миналата година отчитат от Областното управление на ПБЗН. За петте месеца на 2013 г. в региона са регистрирани 158 пожара без материални загуби, спрямо 302 пожара през 2012 г. Пожарите с материални загуби през настоящата година са 78, спрямо 81 през миналата. Общият брой на регистрираните произшествия в областта от 1 януари до 27 май 2013 г. е 341, срещу 577 за същия период на 2012 г.  Екипите на пожарните служби са се отзовали на 22 фалшиви сигнала през тази година срещу 23 през миналата.

Няма загинали при пожари от началото на годината до момента, пострадали са 3-ма души, сочи още статистиката, срещу трима загинали и четирима пострадали за същото време през миналата година. Рязко е намалял броят на пожарите, причинени с умисъл – само 3 за тази година спрямо 16 през миналата. Най-многобройни остават инцидентите, предизвикани от късо съединение и небрежност при боравене с открит огън. От началото на годината до момента няма регистрирани горски пожари, спрямо 99 пожара, отчетени през 2012 г.

Пожароопасният сезон продължава до края на септември, информира началникът на ОУПБЗН – Добрич Дарин Димитров. Той за пореден път призова за повишена бдителност и гражданска отговорност при боравенето с огън и припомни най-важните превантивни мерки срещу пожарите  - да не се пали огън на необезопасени места, да не се хвърлят незагасени цигари по открити площи, да не се палят стърнища.

На дежурство в област Добрич има 20 противопожарни автомобила и 2 автомобила за аварийно-спасителни дейности. В резерв са още 4-5 автомобила. Всички те са в изправност, но са на възраст повече от 30 години, сподели още Дарин Димитров. Във всяка община има по два противопожарни автомобила, с изключение на Крушари, където автомибилът е един. В град Добрич на разположение са три пожарни, които обслужват и населението на община Добричка.