ВМРО няма да подкрепя политическия проект „Орешарски”
ВМРО няма да подкрепя политическия проект „Орешарски” / снимка: Пресцентър БСП

ВМРО-БНД не може да даде политическа подкрепа на проектокабинета „Орешарски”, за нас незаобиколим фактор е подкрепата от ДПС. Това каза зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки на консултации в парламента с „Коалиция за България” и кандидата за премиер Пламен Орешарски.

Разглеждаме себе си като опозиция, уточни зам.-председателят на ВМРО-БНД и добави, че не гледат на тези разговори като на консултации за съставяне на кабинет.

От ВМРО-БНД все пак представиха своите десет жизненоважни проблема, по които кабинетът трябва да търси решения. Основният е демографският и затова от партията предлагат да се създаде министерство, която да се занимава с въпросите на демографията, младите хора и българите в чужбина.

Зам.-председателят на ВМРО-БНД Искрен Веселинов посочи, че подкрепят на желанието на кандидата за премиер да бъдат индексирани майчинските, но смятат, че е крайно време да се премине към семейно подоходно облагане. От партията са за децентрализация, сливане на ведомства до 10 министерства и намаляване на броя на агенциите, отбелязва БТА.

Реформата в МВР е наложителна и тя би трябвало да изведе огромен брой униформени на улицата за борба с битовата престъпност, каза Ангел Джамбазки. Той призова да не се допуска и радикален ислямизъм в циганските махали. От ВМРО поискаха референдум за членството на Турция в ЕС и припомниха, че в деловодството на Народното събрание има подписка с 330 000 подписа.

ВМРО-БНД настоява за пълна ревизия на управлението и сделките с публична собственост от началото на демократичните промени досега. От партията са „за” разваляне на договорите с ЕРП-та и концесията на „Софийска вода”, налагане на конкретни условия за членството на Македония в ЕС и запазване на плоския данък.

От ВМРО поискаха референдум за членството на Турция в ЕС и припомниха, че в деловодството на Народното събрание има подписка с 330 000 подписа.

Лидерът на БСП Сергей Станишев припомни, че левицата е поела ангажимент за улесняване на процедурите за референдумите. Според „Коалиция за България” има нужда от цялостна демографска политика. Станишев посочи, че на преден план в програмата на кабинета са изведени обезщетенията за отглеждане на деца.

От „Коалиция за България” съобщиха, че обявените за днес консултации с „Атака” няма да се състоят.