Президентът връчи мандата на БСП, Орешарски готов с кабинет до 28 май
Президентът връчи мандата на БСП, Орешарски готов с кабинет до 28 май / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пресконференция на президента Росен Плевнелиев, лидера на Коалиция за България Сергей Станишев и номинирания за премиер Пламен Орешарски
64206
Пресконференция на президента Росен Плевнелиев, лидера на Коалиция за България Сергей Станишев и номинирания за премиер Пламен Орешарски
Пламен Орешарски отговори на въпроси на журналисти след получаване на мандата
  • Пресконференция на президента Росен Плевнелиев, лидера на Коалиция за България Сергей Станишев и номинирания за премиер Пламен Орешарски
  • Пламен Орешарски отговори на въпроси на журналисти след получаване на мандата

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинирания от Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски. Лидерът на БСП Сергей Станишев представи решението на ПГ на Коалиция за България, с което се посочва Пламен Орешарски за кандидат за премиер.

Връчването на мандата на БСП стана два часа след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи и върна мандата за правителство като кандидат за премиер на най-голямата парламентарна партия в 42-я парламент - ГЕРБ. Борисов заяви, че няма никакъв шанс да бъде излъчен кабинет на ГЕРБ в този парламент срещу тройната коалиция на БСП, ДПС и „Атака”.

„Много добре разбираме, че се стартира с ниска подкрепа. Тя трябва да бъде извоювана с действия, доказана, за принципност и последователност и г-н Орешарски има намерението да изготви на базата на тази програма план за действие месец по месец. Да се отчита всеки месец пред обществото и парламента за изпълнението на този план”, заяви по-рано днес Станишев.

„Имам опасения в състоянието на някои ключови сектори. На първо място енергетика, здравна система, която също се намира в състояние, близко до колапс. Ще видим и останалите сектори. Вторият тип опасения ми е свързан с това, че на хората последните година им се събра толкова, че една част от тях нямат търпение да усетят много бързо позитивни последици. Така че ще направим всичко възможно още с първите си стъпки да убедим хората, че работим в обща полза”, заяви пред журналисти Пламен Орешарски.

БСП и ДПС вече проведоха среща, на която основна тема беше подкрепата на Движението за права и свободи за съставянето на кабинет от социалистите.

Имам опасения в състоянието на някои ключови сектори. На първо място енергетика, здравна система, която също се намира в състояние, близко до колапс. Ще видим и останалите сектори.

- Пламен Орешарски

ДПС и БСП се разбраха още утре техни експерти да започнат обсъждането на детайлите по секторните политики. Лютви Местан изрично подчерта обаче, че разговори на БСП с „Атака” не ангажират ДПС. Стабилността на кабинета „Орешарски” на последно място ще зависи от броя на народните представители, които първоначално биха го подкрепили, а от това до каква степен ще покрием очакванията на българските граждани, подчерта Местан и допълни: „Вървим към съгласие”.

Президентът връчи мандата на БСП Орешарски готов с кабинет до 28 май
netinfo

След даването на проучвателния мандат на Пламен Орешарски за съставяне на правителство държавният глава Росен Пленелиев се обърна с думите: „Кризите се преодоляват чрез системни и последователни действия. Времето на политическите декларации и намерения приключи на 13 май. Цялата страна сега очаква резултати”.

42-ото Народно събрание вече започна своята дейност, надявам се с работата си, с начина на вземане на решения и подготовката на законите да се покажат ясни ангажименти и българското общество да види, че една от кризите - парламентарната, е вече преодоляна, продължи Плевнелиев и пожела „много работа в парламента, а не криза в парламента”.

Кризите се преодоляват чрез системни и последователни действия. Времето на политическите декларации и намерения приключи на 13 май. Цялата страна сега очаква резултати

- Росен Плевнелиев

След консултациите с парламентарните партии в 42-то Народно събрание по-рано Днес държавният ни глава коментира, че България се нужда от стабилност и работещи институции.

По обед държавният глава връчи мандат за съставяне на кабинет първо на Бойко Борисов - лидер на политическата сила победител на проведените на 12 май избори. Борисов обаче го върна, тъй като не може да състави правителство единствено с гласовете, получени от неговата партия. Той бе категоричен, че единственият му шанс за кабинет е бил с подкрепа на „Атака”, но ГЕРБ не може да се коалира с хора, които сядат на европейския химн и наричат европейските посланици „дебелобузи чичковци”.

Борисов посочи, че когато е признал грешките, направени при управлението на ГЕРБ, на първо място е посочил горделивостта. Той вметна, че и в Библията тя е посочена като най-тежък грях. „Те бяха горделиви, знаейки за тази ондурма, която са направили с „Атака” и дори не се обадиха да ни поздравят като първа политическа сила”, каза Борисов за Коалиция за България и ДПС.