Претърсват за бюлетини община Кюстендил
Претърсват за бюлетини община Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик

Служители на РУП- Кюстендил- Криминална полиция извършват претърсване на сградата на община Кюстендил, по сигнал до Районна прокуратура за съхранение на бюлетини в стая на общински служител.

"Колегите от Районна прокуратура са образували Бързо досъдебно производство, по член 169 от НК, като той касае длъжностно лице, както и лица от състава на избирателната комисия, които нарушават тайната на гласуването или преправят резултатите от изборите", коментира за Дарик зам.- окръжният прокурор Ангел Байрактарски, който е дежурен в изборния ден в Окръжна прокуратура- Кюстендил. Той отказа да даде повече подробности на този етап от производството.По информация на Дарик, става дума за съхранение в община Кюстендил на част 10% бюлетини, които са над броя на гласоподавателите в избирателните райони. Част от допълнителните бюлетини са раздадени на СИК, а друга част са оставени на съхранение в общината.

По информация на Дарик, няма законов норматив или решение на ЦИК, къде да се съхраняват тези резервни бюлетини.

Претърсват за бюлетини община Кюстендил
netinfo


Сигналът е подаден от Сдружение "България на гражданите" Кюстендил в Районната избирателна комисия, Районната прокуратура Кюстендил и МВР Кюстендил. Поводът е получен анонимен сигнал, че в стая в Общината, която е извън сектора на видеонаблюдение, се съхраняват 30 хил. бюлетини, предвидени за подмяна на вота в Дупница и Кюстендил.
Сдружение "България на гражданите" е една от организациите, регистрирани в ЦИК като наблюдател за честността на вота.

Претърсват за бюлетини община Кюстендил
netinfo