• Размер на шрифта:

Благодатният огън слезе на земята

4 май 2013 14:30 / обновена на 4 май 2013

Благодатният огън слезе на земята
© снимки: БГНЕС  

Eрусалимският патриарх Теофил ІІІ измоли Благодатния огън. Около църквата на Божи гроб ехти от камбанен звън. Хиляди вярващи ликуват и се прегръщат в Ерусалим.

Православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата "Възкресение Христово", за да наблюдават чудото.

Частица от пламъка ще освети и много български църкви тази вечер и оттам ще стигне до домовете на вярващите.

Едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота, е слизането на Благодатния огън в Eрусалим в параклиса на мястото, където е бил погребан Христос. Хиляди православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата "Възкресение Христово", за да наблюдават чудото, предава БНТ.

Православният ритуал датира от ранните години на девети век. Поверието гласи, че в първите минути след запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря. Всяка година в два следобед местно време се случва чудото и пламъкът се появява като че ли от небето. Преданието гласи, че ако огънят не слезе на Велика събота, това ще е знак за края на човечеството.

Православният Ерусалимски патриарх Теофил Трети е първият, който получава чудодейния огън след специална молитва. Той го изнася, след което представителите на всички православни патриаршии също взимат от пламъка. Единствените мирияни, които имат право да се докоснат до чудодейните сили на небесния огън, са православните. Те обаче могат да го предават и на другите християнски вероизповедания.

Запалването на Благодатния огън премина при изключително засилени мерки за сигурност от страна на израелската полиция. Преди началото на церемонията църквата "Възкресение Христово" бе щателно проверена, за да се избегнат съмненията, че огънят може да е запален от човешка ръка.Етикети: благодатен огън, Йерусалим

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#33

Hermann Minkowski - 07.05.2013 г. 00:15:58

'~1.5х10(-5)% шанс тва да е природно явление т.е. да не е дело на Бог' -> Това е една от най-големите глупости, които съм чел. Не само, че нямаш никаква идея какво означава вероятност, но и дори да демонстрираш, че явлението не е природно, как пък стигна до извода, че източника е някакъв бог? Честно казано, вече не мисля, че си сериозен.

1)'имаш 1600г. писмена история'
2)'от които да кажем 4 \"аномалии\"' =>
3)'~1.5х10(-5)% шанс тва да е природно явление'

??????

#32

лот - 06.05.2013 г. 23:59:40

имаш 1600г. писмена история, от които да кажем 4 \"аномалии\" (не случайни).
има по-малко от ~1.5х10(-5)% шанс тва да е природно явление т.е. да не е дело на Бог. Няма какво да спорим за самото явление - то е факт, въпроса мисля беше от какво се поражда то, на точно определена дата при точно определени условия :)

#31

Hermann Minkowski - 06.05.2013 г. 22:03:05

'сметни си сам, каква е вероятността това да е природен феномен, имаш конкретни дати, данни - всичко' -> За съжаление аз, за разлика от теб, съм наясно как се смята вероятност в подобна ситуация, но ти явно си нямаш и идея, щом ми говориш за дати. Всъщност ти имаш голям проблем (1) тук, тъй като до сега не е наблюдаван нито един феномен с потвърден свръхестествен източник под контролирана среда, което означава, че нямаш никаква база за смятане на вероятност тук. Тъй като обаче ти не си съгласен и си 'чувал за математика', моля сметни вероятността и напиши точен номер. Пишеш, че има 'конкретни дати, данни - всичко', но не виждам да смяташ. Другият ти проблем тук е, че дори и да сметнеш вероятност (което не може да стане поради проблем (1)), ако тя не е 0 или 1 отново не можеш да покажеш нищо. Третият ти проблем е, че си нямаш хабер как работи научния метод и не разбираш, че ако твърдиш съществуването на какъв да е източник, то това трябва да се демонстрира, а не сметне с вероятности или исторически записки.

'Освен да ми отговаряш с "това не е вярно" друго не видях.' -> Може би притежаваш някакъв вид селективно виждане, защото ясно ти написах логическите ти грешки по които отхвърлих презентираните ти 'доказателства'. Всъщност знаеш ли какво е логическа грешка?
Ако не, можеш просто да ми кажеш, че термина ти е непознат и ще ти обясня.

'Това, че не може да бъде доказано опитно' -> Тоест отговорът ти на въпроса ми (Можеш ли да демонстрираш в контролирана среда, че произода на явлението е свръхестествен) е: 'Не, не мога'. Защо не можеш? Ако явление манифестира в реалността, то трябва да може да се покаже. Иначе е неразличимо от явление, което не съществува.

', не значи, че изобщо не може.' -> По-какъв друг начин ще го покажеш?

#30

лот - 06.05.2013 г. 21:17:49

сметни си сам, каква е вероятността това да е природен феномен, имаш конкретни дати, данни - всичко. За математика не си ли чувал, чрез нея също можеш да докажеш или отхвърлиш дадена теза.
Процеса е цикличен интересно как аномалиите от този поне 1600 годишен период съвпадат с блокиране на достъпа на православните.

Освен да ми отговаряш с "това не е вярно" друго не видях.
Това, че не може да бъде доказано опитно, не значи, че изобщо не може.

#29

Hermann Minkowski - 06.05.2013 г. 18:54:18

1.Всичко което си представил за доказателсво съм оборил и дори ти казах официалните имена на логическите ти грешки. Кое по-точно не съм оборил? Дай ми конкретен пример.
2.Ако имаш проблем с отговорът ми - посочи къде е, не го отбягвай с ad hominem-чета. Това, че други хора в историята са се съгласявали, че явлението няма природно обяснение не означава, че явлението наистина няма природно обяснение. За да покажеш, че явлението е със свръхестествен произход, това трябва да се демонстрира.
'това може да се приеме за доказателство потвърждаващо реални моменти от историята' -> За какво става дума тук? Можеш ли да демонстрираш в контролирана среда, че произода на явлението е свръхестествен или не? Въпроса е лесен и отговорът ти би трябвало да е да или не, без овъртания какво било писано в историята, защото както вече ти обясних колкото и хора да са писали за явлението логическата грешка тук е argument from popularity.
3.На теория може много неща да са валидни. Тук говорим какво можеш да демонстрираш.

#28

лот - 06.05.2013 г. 14:25:42

приятелю, безмислените спорове с теб няма да доведат до нищо, дадох ти достатъчно доказателства, които ти дори не се опита да обориш, по какъвто и да било начин, просто отричаш.
1. не можеш да четеш ли ?
2. История на много народи (изчезнали и съществуващи) също е записана, не рядко съществуват разминавания - тва е факт, но в случай, че са идентични - това може да се приеме за доказателство потвърждаващо реални моменти от историята.
Бих искал да питам, за съжаление не притежавам способност да се връщам 1000+ години във времето.
Ако рабираш математика - сам може да си сметнеш, каква е вероятността това да е природен феномен, или каквото сам се опитваш, да го изкараш.
3. на теория - безкрайно много

#27

Hermann Minkowski - 06.05.2013 г. 00:55:20

1.Същият отговор като преди.
'в интернет има достатъчно информация, който иска ще я намери.' -> Не е аргумент.
2. Като за начало далеч не са всички - попитай един хинду, будис, сциентолог, раелиан.... Нo дори и да бяха всички хора на планетата единодушни, то това не потвърждава нищо. Надявам се вече знаеш какво е argument from ignorance , сега е време и да научиш какво е argument from popularity.
3. Ти зададе въпроса за коя реалност става дума, явно мислиш, че има множество от такива?
Това, което може да се демонстрира е реално. Обясни какво точно вярваш и защо, тъй като не се разбира за какво говориш.

#26

лот - 05.05.2013 г. 23:47:30

1. в интернет има достатъчно информация, който иска ще я намери.
2. не случайно ти цитирах писания от християни-католици и мюсюлмани.
Както знаеш през вековете, религиите враждуват и не пропускат възможност да се очернят и/или присвоят едно или друго. В този случай обаче всички са единодушни.
3. ти колко мислиш, че са ? :)

#25

Hermann Minkowski - 05.05.2013 г. 09:04:21

1.Същият отговор като преди.
2.Не е необходимо да оспорвам цялата история, защото както споменах различните твърдения имат нужда от различни доказателства. Ако смяташ, че разни писания от други хора, които също са вярвали в това необичайно твърдение са достатъчни, то приемаш твърденията за верни твърде лесно. Много хора твърдят всякакви необичайни неща. Дори в момента можеш да намериш такива, които ще ти разкажат истории за отвличания от извънземни и всякакви други налудничеви идей. И на тях ли ще повяваш толкова лесно или ще поискаш нещо повече от техния разказ? Ако ти кажа, че видях дракон, намеря други хора, да твърдят същото, и ти покажа книги с истории и случки с дракони, ще ми повярваш ли?
3.Колко реалности има и от къде знаеш?

#24

увеличете рязко броя на овцете и зайците - 05.05.2013 г. 08:40:58

малко са овцете и зайците не стигат по този повод ето новини от спасителя

навремето около днешно белени бяха погинали две големи армии
погиналите както обикновенно се наредиха да се жалват но дойде свети димитър и ги награби на бой с врагове враговете бяха напреднали в йоносферния и тропосферния океан почти до ниво тибет...
добре че предните дни тия армии бяха избили много зайци и агнета и овце сред блатата та те дойдоха малко преди затъпелите хора та увредиха тежко нападателите

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още