Благодатният огън пристигна в България
Благодатният огън пристигна в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Благодатният огън вече в България
63763
Благодатният огън вече в България
  • Благодатният огън вече в България

Малко преди 20.00 ч. на Велика събота Благодатният огън пристигна в България. Той беше донесен от църковна делегация, водена от митрополит Николай. Самолетът с Благодатния огън пристигна с полет от Ерусалим и кацна на летището в Пловдив. Малко по-късно Благодатният огън пристигна и в София.

"Христос Воскресе!", бяха първите думи на митрополит Николай на българска земя. Той благодари на патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ за възможността отново да участва в молитвите в храма на Божи гроб, които се ръководят от Ерусалимския патриарх Теофил ІІІ.

„Господ и тази година снизходи в милостта и щедростта си над българите, чрез веществения огън, който осени човечеството да дари духовно спасение, просвета на разума и милостиня", каза още митрополит Николай.

По традиция стотици миряни и духовници посрещнаха огъня, за да може частица от пламъка да достигне до домовете на вярващите. За разлика от предишни години, когато чудодейният огън пристигаше с правителствения Фалкон, тази година делегацията пътува с частен самолет. Разходите за полетите до гроба Господен и обратно са поели бизнесмени от Пловдивската епархия.

За пръв път Благодатният огън в България пристигна от две държави. Във Варненско и Добричко той пристигна от Румъния.

Господ и тази година снизходи в милостта и щедростта си над българите, чрез веществения огън, който осени човечеството да дари духовно спасение, просвета на разума и милостиня

- Митрополит Николай

Светата литургия започна в 23.30 ч. в храм паметника "Александър Невски". В полунощ патриарх Неофит излезе от храма, за да обяви "Христос Възкресе". Негово светейшество отправи Пасхално приветствие към православния български народ, предава БГНЕС.

Благодатният огън, който се смята за едно от чудесата на православното християнство, слезе в храма на Гроба Господен в Ерусалим този следобед. Огънят се запали по чудотворен начин в параклиса вътре в храма. Благодатният огън се появи в отговор на молитвите на ерусалимския патриарх Теофил ІІІ и хилядите поклонници, събрали се в този ден в храма на Гроба Господен и улиците в близост до него.

Всяка година там се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос. Днес храмът се поделя от няколко християнски църкви. Голяма част принадлежи на Ерусалимската православна църква, има също така арменски, коптски, сирийски и францискански приход. За най-свещеното място в храма се смята параклиса на Гроба Господен. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.

До ден днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.