Плевнелиев готов да се извини на Флоров
Плевнелиев готов да се извини на Флоров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев готов да се извини на Флоров
63521
Плевнелиев готов да се извини на Флоров
  • Плевнелиев готов да се извини на Флоров

Президентът Росен Плевнелиев е готов да се извини на шефа на ГДБОП Станимир Флоров в случай, че сигналът срещу него се окаже неверен. Вчера Флоров беше временно отстранен от длъжност, след като прокуратурата образува разследване срещу него за подкуп. Досъдебното производство е вследствие на получени в прокуратурата сканирани копия от материали от оперативно дело, водено срещу Флоров и съдържащо класифицирани документи с гриф „Строго секретно".

След като вчера Плевнелиев заръча на министъра на вътрешните работи Петя Първанова да отстрани временно Флоров, за да може прокуратурата да си свърши работата, сега смекчи тона и заяви, че ако шефът на ГДБОП се окаже невинен, ще последват и извинения.

„Лично аз ще извикам Станимир Флоров, ще го поканя в президентството и ще му се извиня. Надявам се и повече хора да го направят. От друга гледна точка, ако има доказателства, ако наистина има реални основания, нека прокуратурата да покаже. Това, което вчера се случи, е пълен картбланш за органите на правораздаване да работят спокойно", добави Плевнелиев.

Държавният глава изрази възмущение от това, че отново преди избори държавата е разтърсвана от скандали и компромати. „Това, което виждаме, с размахването отново на СРС-та, на скандали. Вярно, че е част от демокрацията, но защо винаги преди избори?! Защо винаги в последния момент?! Къде бяха всички тези сигнали, къде бяха всички тези данни в продължение на години", попита президентът.

Относно скандала с подслушването Росен Плевнелиев заяви, че е нужно да се промени законът, така че да няма предпоставки за незаконно подслушване.