Директорът на ГДБОП Станимир Флоров е временно отстранен от длъжност
Директорът на ГДБОП Станимир Флоров е временно отстранен от длъжност / снимка: БГНЕС, архив

Със заповед на министъра на вътрешните работи Петя Първанова директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров е временно отстранен от длъжност, съобщиха от МВР.

Причината е образуваното срещу него досъдебно производство. Временно изпълняващ директор на ГДБОП ще бъде Валентин Трифонов, досега той беше заместник-директор на главната дирекция, предава БГНЕС.

Прокуратурата образува досъдебно производство за подкуп срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров.

В сряда обвинението получи по имейла сканирани копия от материали от оперативно дело, водено срещу Флоров и съдържащо класифицирани документи с гриф „Строго секретно". След анализ и събиране на допълнителни доказателства, прокуратурата е преценила, че та са достатъчно достоверни за започването на разследване срещу шефа на ГДБОП.

Софийската градска прокуратура започна проверка на документите, изпратени на 17 април до държавното обвинение и до медиите, в които се съобщава, че шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Станимир Флоров е разработван заради съмнения за връзки с организираната престъпност.

Вчера бившият вътрешен министър Богомил Бонев също съобщи, че появилите се документи за шефа на ГДБОП, са автентични и върху тях има негови резолюции. От БСП заявиха, че самият факт, че Флоров е бил поставен през 2002 г. под оперативно наблюдение, свързано с корупция, наркотрафик и контрабандни канали, е несъвместим със заеманата от него длъжност и с отговорностите, които следва да изпълнява като директор на ГДБОП.