Прокуратурата образува досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП
Прокуратурата образува досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата образува досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП
63493
Прокуратурата образува досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП
  • Прокуратурата образува досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП

Прокуратурата образува досъдебно производство за подкуп срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров.

В сряда обвинението получи по имейла сканирани копия от материали от оперативно дело, водено срещу Флоров и съдържащо класифицирани документи с гриф „Строго секретно”. След анализ и събиране на допълнителни доказателства, прокуратурата е преценила, че та са достатъчно достоверни за започването на разследване срещу шефа на ГДБОП.

В изпратените до прокуратурата и медиите документи се съдържат и данни за това, че Флоров, в края на 90-те години, е бил разработват от Национална служба „Сигурност” заради съмнения за покровителстване на наркотрафик и контрабанда. В документите пише, че през 1999 г. е било предложено да бъде открито оперативно дело „Араби”.

Подозренията били за това, че Флоров, тогавашният шеф на полицията във Видин Васил Василев и Пламен Йоцов - служител на НСБОП, защитавали от полицията палестинец, който продавал дрога в магазина си за авточасти. Връзката между Флоров и Василев е направена малко преди това в рамките на разработката „Мавър”. През 2002 г. е направено предложение за старта на оперативно дело „Високия”, в което отново в полезрението на службите е Станимир Флоров.

Причината е, че името му е изскочило след нерегламентиран контакт по делото за оперативна разработка „Алчния”. По това време Флоров е бил служител на ДНСБОП.

Градският прокурор на София Николай Кокинов вече е предупредил министъра на вътрешните работи Петя Първанова за образуваното производство и е отправил предложение за предприемане на мерки спрямо шефа на ГДБОП. По-късно през деня обаче от пресцентъра на МВР обясниха за Дарик, че към момента няма предприети действия по отношение на Станимир Флоров.

Софийската градска прокуратура започна проверка на документите, изпратени на 17 април до държавното обвинение и до медиите, в които се съобщава, че шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Станимир Флоров е разработван заради съмнения за връзки с организираната престъпност.

Вчера бившият вътрешен министър Богомил Бонев също съобщи, че появилите се документи за шефа на ГДБОП, са автентични и върху тях има негови резолюции. От БСП заявиха, че самият факт, че Флоров е бил поставен през 2002 г. под оперативно наблюдение, свързано с корупция, наркотрафик и контрабандни канали, е несъвместим със заеманата от него длъжност и с отговорностите, които следва да изпълнява като директор на ГДБОП.