Повече от 12 часа продължава издирването на втория заподозрян за атентата в Бостън
Повече от 12 часа продължава издирването на втория заподозрян за атентата в Бостън / снимки: Reuters
Спецоперация около сградата, обитавана от предполагаемите атентатори в Бостън
63505
Спецоперация около сградата, обитавана от предполагаемите атентатори в Бостън
  • Спецоперация около сградата, обитавана от предполагаемите атентатори в Бостън

Над 12 часа в Бостън и региона продължава издирването от над 9000 полицаи на втория заподозрян за атентатите по време на маратона в понеделник чеченеца Джохар Царнаев. Тежко въоръжените сили на реда претърсват предградията на Бостън около Уотъртаун. Вероятно Царнаев е ранен, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на американската телевизия Ей Би Си. Спецчастите са открили следи от кръв след престрелката, след която той успя да избяга по-рано. По време на акцията полицай бе убит на място, а братът на Царнаев Тамерлан бе ранен и почина по-късно в болница.

По последни данни заподозрените са братя от Чечения - Тамерлан Царнаев и Джохар, за които се знае, че са живели в Турция, преди да пристигнат легално в САЩ. Те живели в Кеймбридж, Масачузетс около година и не били студенти. Вижте повече за братята ТУК

Бостън е в блокада. Той прилича на град, напуснат от жителите си, съобщава ИТАР-ТАСС. По улиците и площадите се движат само военни, агенти на ФБР и полицаи. Общественият транспорт не работи, затворени са учреждения, училища, университети, ресторанти и магазини. Линейките преминават с полицейски конвой, а на жителите на града не се препоръчва дори да се доближават до прозорците.

"Градът стана заложник на един терорист. Той е въоръжен и много опасен. Може да има взривни устройства. От него може да се очаква всичко", отбелязва телевизия Ей Би Си. Жителите на Бостън научават новините за преследването на терориста по телевизията и радиото, към полицията работи "гореща" телефонна линия. Въведена е забрана за полети над Бостън на височина под 900 метра, за да може специалната авиотехника, включена в операцията, да маневрира максимално свободно. Представители на полицията не изключват възможността операцията по задържането на заподозрения да продължи няколко дни, допълва ИТАР-ТАСС.

Повече от 12 часа продължава издирването на втория заподозрян за атентата в Бостън
netinfo

До момента полицията е проверила около 60-70% от сградите в града, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на неин представител. Специални части от ФБР са обкръжили жилището в Бостън, в което се предполага, че са живеели двамата, заподозрени за атентата на градския маратон в понеделник, съобщи телевизионният канал "Скай нюз", цитиран от ИТАР-ТАСС. Агенти на ФБР, въоръжени със специални оръжия, са обкръжили жилищната сграда на улица "Норфък", за която се предполага, че е била обитавана от братята. Двама души са задържани, но заподозреният не е сред тях. Кадри на "Скай нюз" показаха как от обкръженото здание извеждат една арестувана жена.

В сградата, където вероятно се укрива заподозреният Джохар Царнаев, са станали няколко експлозии, съобщи тв канал "Скай нюз", цитиран от ИТАР-ТАСС. Понастоящем специални части се опитват да превземат сградата. Лондонският "Таймс" помести на уебсайта си информация, че правоохранителните органи в САЩ се опасяват, че на тялото си Джохар Царнаев е прикрепил експлозиви. Неговият брат - Тамерлан Царнаев - загина от раните си при опит на полицията да го арестува тази нощ, като според медии на неговото тяло имало взривни вещества, предаде ИТАР-ТАСС.

Във видеото може да проследите обстановката около обградената сграда в Бостън:

Полицията издирва трети заподозрян за организирането на терористичния акт. Има данни, че той може би е напуснал Бостън с автомобил и сега се намира в щата Кънектикът. Говорител на полицията в Кънектикът заяви, че е открит автомобил, който може би принадлежи на един от предполагаемите атентатори. По думите на говорителя колата се намира в Бостън.

Междувременно, чичото на двамата братя направи изявление пред телевизията, като заяви, че няма нищо общо с атаката в Бостън, и призова Джохар да се предаде на полицията.

Служители на ФБР са посетили дома на сестрата на Джохар и Тамерлан Царнаеви в Ню Джърси, съобщи полицейски служител, цитиран от Асошиейтед прес. Жената уверила, че не поддържала редовно контакти с братята си. Тя била разстроена от случващото се и казала, че съжалява за всички хора, които са пострадали, предава БТА.

Американски конгресмен съобщи, че двамата братя са имали в дома си скривалище с експлозиви, бомби и гранати. Според демократа Дъч Рупърсбъргър, член на комисията за разузнаването към Камарата на представителите, Съединените щати вероятно ще поискат от Русия сведения за Царнаеви, които са етнически чеченци.

От своя страна Русия чака официална информация от Съединените щати за националността на заподозрените за атентата в Бостън по време на местния маратон в понеделник братя чеченци, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на прессекретаря на президента Владимир Путин Дмитрий Песков. Песков припомни думи на Путин, че терористите не бива да се разграничават по национален или друг признак, тъй като всички те заслужават само да не бъдат приемани. Руският президент направил този коментар през 2004 г. по повод критики на Запада срещу водената от страната му кампания срещу терористите в Северен Кавказ.

Повече от 12 часа продължава издирването на втория заподозрян за атентата в Бостън
netinfo

Масачузетският щатски университет в Дартмут е затворил кампуса си и е наредена евакуация, след като бе потвърдено, че заподозреният за бостънския атентат Джохар Царнаев е регистриран там, предаде Асошиейтед прес. Представители на управата е уточниха дали Царнаев учи там и дали действително е живял в кампуса, като казаха само, че предпазната мярка е израз на предпазливост. По думите й студенти, които познават Царнаев, твърдят, че той живее в едно от общежитията. Всички са в паника, каза тя. Дартмут е на 65 км южно от района, където властите издирват Царнаев.

Междувременно властите призоваха жителите на цял Бостън да стоят у дома, докато трае полицейската операция.

Федералното управление за авиация на САЩ затвори въздушното пространство над 11 км участък северозападно от Бостън, за да осигури безопасна среда за специалната операция на силите на реда, докато полицията търси втория заподозрян за бомбеното нападение на Бостънския маратон, предаде Ройтерс. Ограничението важи за всички самолети, летящи под височина от 914 м, се посочва в официалното съобщение. Засега няма информация за ограничения на бостънското летище "Логан".

Бостънската полиция разпространи, а ФБР препредаде чрез социалните мрежи призив към жителите на Бостън да не публикуват съобщения в социалните мрежи за хода на операцията по претърсване на жилищните сгради в града, предаде ИТАР-ТАСС. Властите предупреждават, че съблюдаването на "виртуално мълчание" по въпроса е необходимо в интерес на безопасността на полицаите, продължаващи да издирват престъпника, за когото се смята, че е въоръжен и много опасен.

По-рано кореспондент на ИТАР-ТАСС присъствал на конференция, посветена на социалните мрежи, организирана от американските служби за сигурност. Агенцията посочва, че там е станало дума за това как по време на терористичните нападения в Мумбай през 2008 г. любители на съвременните информационни технологии съзнателно или несъзнателно са помогнали на терористите, разменяйки си в мрежите информация в реално време относно наблюдаваните от тях действия на правоохранителните органи.

Повече от 12 часа продължава издирването на втория заподозрян за атентата в Бостън
netinfo