Съдят активистките от Фемен, заголили гръд срещу Путин
Съдят активистките от Фемен, заголили гръд срещу Путин / снимка: БГНЕС

В Германия беше повдигнато дело срещу активистките от движението Фемен, които участваха в демонстрация срещу руския президент Владимир Путин в понеделник в Хановер. Те са обвинени в оскърбление на държавен глава на чужда държава, съобщава Би Би Си.

При откриването на панаира в града, на което присъства и германският канцлер Ангела Меркел, пет активистки от Фемен пробиха кордона и разголиха гръд. По телата им имаше надписи с обидно съдържание по отношение на Путин.

Делото е заведено срещу пет извършителки - три германки и две украинки. След повдигане на обвинението дамите са освободени, като от украинките е взета гаранция. Според германските закони, ако бъдат признати за виновни по повдигнатото им обвинение, активистките от Фемен може да бъдат осъдени на затвор до три години. Но това едва ли ще стане, тъй като от немската прокуратура са наясно, че те търсят именно известност и ролята на жертви на правосъдието.

Още повече че на пресконференция след протеста Путин каза шеговито, че акцията на Фемен му харесала. А говорителят на руския президент Дмитрий Песков допълни, че руската страна не е искала от Берлин специални санкции срещу голите активистки.

Досега на "секстремистките", както сами се наричат активистките от Фемен, винаги им се е разминавало за техните прояви, отбелязва БГНЕС. Най-тежкото наказание - 15 дни арест - отнесе Анна Жданова, която срещна с гола гръд срещу руския патриарх Кирил на летището в Киев. В Беларус имаше неприятен случай, при който неизвестни лица отвлякоха заголените демонстрантки и, в крайна сметка, ги зарязаха без документи в една гора.