Няма сериозна опасност от преливане на реки и язовири, увериха от екоминистерството
Няма сериозна опасност от преливане на реки и язовири, увериха от екоминистерството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В момента няма сериозна опасност от преливане на реки и язовири, състоянието на реките и язовирите се следи постоянно и се анализира почасово, коментира служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

Десетки организации взеха участие в първото работно заседание на обществения съвет към Министерството на околната среда и водите. Консултативният орган се събра да уточни своите правила на работа. Предстои сформиране на работни групи, които ще се произнасят по емблематични казуси в работата на ведомството.

Големите язовири, за които ние отговаряме, са под контрол, увери министър Попов.

"Има някои язовири, които са стигнали до критичната си точка, но те са малки общински и за тях не получаваме информация регулярно", добави той. По-рано през деня имахме среща с министър-председателя и с министъра на външните работи Марин Райков, на която дискутирахме тази тема, за да сме сигурни, че всички системи са подготвени за действие, ако нещо се случи, обясни още Попов пред БГНЕС.

Ситуацията се е нормализирала, съобщи директорът на "Управление на водите" в екоминистерството Асен Личев. Той уточни, че не са се сбъднали и прогнозите за повишаване на водите и на река Дунав.

"Всичко се успокоява, включително и река Дунав. Първоначалната прогноза на румънските колеги, че нивото на реката ще се увеличи с 30-40 сантиметра в българския участък сега са много по-оптимистични. Очаква се нивото на реката да се повиши с 10-15 сантиметра. Никой от комплексните и значими язовири не прелива застрашаващо, 1-2 от малките язовири преливат, но това е чисто технологично и няма никаква опасност за хидрографската мрежа, живота и здравето на населението", увери Личев.

Под постоянно наблюдение остават нивата на реките и язовирите в цялата страна заради обилните дъждове. На места се изливат по около 20 литра на квадратен метър. Националния институт за метеорология и хидрология е отменил жълтия код за потенциална опасност от наводнения в страната.