Нивото на Дунав е в застой, язовир „Доспат” продължава да прелива
Нивото на Дунав е в застой, язовир „Доспат” продължава да прелива / снимки: DarikNews, Русе
Нивото на Дунав е в застой, язовир „Доспат” продължава да прелива
63201
Нивото на Дунав е в застой, язовир „Доспат” продължава да прелива
  • Нивото на Дунав е в застой, язовир „Доспат” продължава да прелива

Застой в нивото на река Дунав отчетоха при Русе, където водата стигна до 705 см спрямо кота 0. Опасност от преливане няма, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Причината за успокояване на обстановката са спрелите валежи в Западна Европа и Сърбия, които доведоха до пълноводие на притоците Сава, Тиса, Велика Морава и Драва. Прогнозите за следващите два дни при Русе са за понижаване с 10 см.

Риск от преливане на язовирите в Русенско няма, коментираха от „Напоителни системи”. Водоемите са пълни на 40 до 60% от обемите си, каза пред Дарик управителят на дружеството в Русе Михаил Милчев.

Нивото на реките в Русенско се наблюдават денонощно. Нивото на река Дунав към момента е 2 метра под критичната кота при Русе, която е 9 метра.

Нивото на Дунав е в застой язовир Доспат продължава да прелива
netinfo

Междувременно язовир „Доспат” продължава да прелива, но в по-малки обеми от изминалия ден.

Продължава да се следят и нивата на реките Марица и Тунджа, където има системи за ранно предупреждение. Към тази сутрин прогнозата показва, че в утрешния ден р. Марица ще има най-високо ниво при град Пловдив, но то ще бъде по-ниско от код „жълто”. Нивото към Харманли също е около код „жълто”, но няма опасност от преливане.