Не се инвестира в ромите, а след 20 г. те ще са половината от работоспособните у нас
Не се инвестира в ромите, а след 20 г. те ще са половината от работоспособните у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не се инвестира в ромите, а след 20 г. те ще са половината от работоспособните у нас
63216
Не се инвестира в ромите, а след 20 г. те ще са половината от работоспособните у нас
  • Не се инвестира в ромите, а след 20 г. те ще са половината от работоспособните у нас

Около 70 млн. евро от предприсъединителните програми на ЕС са потънали в институциите за писане на документи и стратегии, но реално до ромите в България не са стигнали средства. Това каза в интервю за предаването на Дарик „Междуредие” Огнян Исаев от асоциация „Интегро”. Асоциацията е една от 15-те организации, които напуснаха днешното заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси в знак на несъгласие с политиката, която провежда според тях тази „куха” структура.

Огнян Исаев смята, че е ненормално държавата да не инвестира в ромите, които след 20 години ще бъдат близо половината от работоспособното население на България и ще трябва те да осигуряват парите за пенсии. По думите му не било логично след като държавата не дава пари за интеграцията на ромите, да се опитва да прави ревизии и проверки за това как неправителствени организации харчели помощите, които идват за ромската общност отвън.

Ромите узряхме вече за това да имаме своите политически представители, но партиите ни търсят основно като гласоподаватели - вижте листите и ще разберете, коментира още в интервюто си за Дарик Огнян Исаев:

Това решение беше взето предварително, тъй като миналия месец се случиха някои неприятни събития в България, свързани с етнически мотивирани убийства и с търсене на възмездие в отнемането на ромски животи и липсата на реакция в лицето на премиера, вътрешния министър, президента и въпросният национален съвет по етнически и интеграционни въпроси.

Кои убийства имат предвид?

В квартал „Димитър Миленков", в село Баня и Подуяне.

И все пак едва ли само това е мотивирало...

Точно така, но това беше апогеят на безразличието към ромския въпрос в България и няма как ние като хора от ромската общност, като осъзнати роми да не реагираме на такива безразличия от страна на нашата държава, защото все пак ние сме граждани, милеем за тази страна, избираме институциите на тази страна и искаме тя да се отнася с нужното разбиране и уважение както към другите граждани, така и към нас. И затова бе взето решението да се напусне националният съвет, защото на нас ни омръзна да слушаме мили и приятни приказки, изпразнени от съдържание 20 години вече. И на всеки 8 април ни канят, пускат ни музика и ни казват няколко хубави приказки и до там. И хората продължават да бедстват, да оцеляват и ние само се събираме и си чешем езиците със сладки приказки и спомени какво е било и какво ще бъде занапред.

Остана ли изобщо представител на някоя от ромските организации, било НПО или друга в рамките на това заседание? Всички групово ли взехте това решение?

Това решение не беше лесно, но предвид безотговорността на този орган към нас, към нашия въпрос и нас като личности взехме решението и хората, които сме членове, както и хора, които не са членове, но имат нужния авторитет в ромската общност.

Но всички напуснахте?

Да, всички напуснахме с някои изключения, винаги ще ги има. Но хората, които наистина са лицето на ромите и претендират да бъдат осъзнатото решение на ромската общност, напуснахме съвета, защото не сме удовлетворени от начина, по който държавата продължава да подхожда по този въпрос, от начина, по който подхожда към своите граждани, които съгласете се след 20 години ще са близо 50 процента от работоспособните в тези страна. И е ненормално вие да не инвестирате в тези хора защото утре-вдругиден те ще изработят нашите пенсии, а без да са образовани, не могат да се реализират на пазара на труда. Но нека да не се заблуждаваме, проблемът не е само в образованието. Има ужасно тежки инфраструктурни проблеми. Освен това, ромите вече узряхме да имаме и политически представители. За жалост, до този момента голяма част, да не кажа всички партии игнорират нашето политическо участие. Търсят ни като гласоподаватели. Вие ще видите в следващите избори кои партии имат на избираеми места хора и кои всъщност нямат и от там ще ви стане ясно каква е отговорността на българските политически партии към този въпрос, които всъщност след време стават лицето на държавата. Когато ти като партия, която претендира да управлява тази държава, нямаш осъзнатостта, че този въпрос е твой приоритет, защото държавата ти е зависи от този въпрос, тогава ти като станеш държавно лице, се отнасяш като партийно лице.

Днешното ви решение означава ли, че принципно оттук насетне бойкотирате този орган, че го смятате за неефективен, ненужен, изобщо в този вид смятате, че не трябва да съществува съветът?

Аз, както и другите мои колеги, заставаме зад предложението на зам.-председателя на съвета Стела Костова, която също напусна съвета заедно с нас, прочитайки нашето отворено протестно писмо ние не можем да продължим да бъдем част от този национален съвет, защото той е куха структура. Той не реагира по нито един въпрос, свързан с ромите, евреите или което и да било друго етническо или религиозно малцинство.

Колко пъти в годината се събира?

Честно да ви кажа, и аз не знам. Може би когато има приятни събития като Деня на ромите, като 14 януари. Когато съветът трябва да решава важни въпроси... След Катуница вие да сте чули националният съвет да излезе с декларация или пък след тези етнически мотивирани убийства да излезе.... Няма. Няма никаква реакция. Не може държавата да налива пари, да поддържа една структура, която мълчи по въпроси, за които тя е създадена. Тук е важно да направим следното уточнение: националният съвет беше създаден по идея на ромските активисти през 90-те години, а не по идея на някои политически партии или кукловоди от ДС. Националният съвет беше създаден по идея на ромски активисти, които впоследствие през годините бяха изключени.

Защо ромските активисти не оставаха достатъчно стабилни авторитети и второ, не се оказаха достатъчно обединителни фигури, за да не кажа да създадат една чисто етническа формация, която да ви представлява в НС, но все пак да имате онова място, което реципрочно имате на гласа си в обществото като тежест?

През последните над пет години се направи невъзможното, за да се принизи авторитетът на ромските активисти. Не говоря за лидери. Защото ако ти се припознаваш като лидер, би трябвало да си избран. Аз говоря за ромски активисти и лидери на мнение. В последните години МВР направи достатъчно, за да срине авторитета на ромските активисти. Скъсаха ги от проверки, непрестанни заплахи от страна на местните началници на МВР и когато те ти вадят компромати, които не са истина, а фалшификати, няма как авторитетът ти да не се срине. И тази акция не беше за кратко време. Не само за управлението на ГЕРБ. Тук не искам да обвинявам нито една политическа партия, тук става въпрос за държавна политика. Хората бяха изключени както от политическия живот, така и от социалния живот. На нас ни отделиха една територия и „Вие, ромите не можете да излизате от тази територия, не можете да имате политическо представителство, не трябва да влизате в икономическия живот на страната, вие трябва да сте там и да сте зависими от нас". Това е един парадокс. Българската държава не дава една стотинка за интеграция на ромите. В следващия момент тя разследва хора, които получават средства за работа с деца, с възрастни хора отвън и накрая българската държава иска да прави ревизия. Ами няма как да правиш ревизия на нещо, за което ти не си отделил стотинка.

Да, но от години се говори за това колко пари идват отвън за ромите, как те не стигат до ромите реално, че се усвояват на различни нива от различни фондации и организации. Вие в състояние ли сте, представителите на тази общност сами до контролирате и ревизирате този процес?

За жалост, наистина много пари се наляха напразно. От предприсъединителните фондове България е получила над 70 млн. евро по ФАР. Апелирам към всеки журналист с авторитет да направи разследване къде са отишли тези пари, за какво са били дадени. Моето съмнение е, че тези пари са потънали в институциите. Тези пари са потънали в институциите, писане на някакви хартии, документи, стратегии... До хората не стига промяната. Те не могат да се почувстват нито по-интегрирани, нито по-равнопоставени. Напротив, ромите започват да се чувстват все по-дискриминирани. От друга страна, етническите българи чувстват, че ромите имат все повече и повече права от тях. Нито едното е вярно, нито другото е вярно. Да, има дискриминация в българското общество и тя е осезаема. Но няма как да се съглася с твърдението, че видите ли ромите са привилегировани. Къде, в кой документ пише, че ромите имат повече права в сравнение с другите етнически групи в страната? Няма такъв документ. Всички говорят, че не си плащаме тока. Не е вярно. Аз си плащам тока. 95 процента от жителите на Столипиново си плащат тока. Нашият представител в националния съвет днес предложи на премиера тази структура - национален съвет - да се промени, защото тя към този момент е куха. И ако държавата продължава да инвестира в такава структура, която забележете до 2020 година ще координира интеграцията на ромите, защото е зададена то бившото правителство като такава структура, то няма да има никакъв резултат, защото тази структура е куха. Съгласен съм, че до хората не стига нищо. Няма как да стигне, защото реално усилията остават само на бюро, маса и в красиви зали.

В същото време съм сигурна, че сте много атакувани от политическите партии с оферти да сте активни гласоподаватели. Смятате ли, че мешерето вчера се опита да бъде коректив, ще бъде и още една спирачка пред това да се търгуват гласове или поне ще бъде ефективен помощник на институциите в опита да бъде разкрита една или дурга схема?

Аз не съм член на мешерето, тъй като членове на мешерето могат да бъдат само представители на определена подгрупа при ромите - това са кардарашите. Аз уважавам тяхната структура и тяхното решение, каквото те са взели, но това няма как да ангажира цялата ромска общност.

Само част.

Само хората, които са от тази подгрупа, даже не всички тях.

Те какъв процент са горе-долу?

Трудно ми е да отговоря. Но предполагам, че в България са между 5000 и 10 000 души. Но пак казвам с условности. Няма как нито аз, нито някой друг да говори от името на ромската общност, защото ние реално не сме избрани като лица на ромската общност. Относно политическите апетити и активност покрай изборите, и там ще има такива апетити, няма какво да се залъгваме. Освен с пари, в ромските квартали се работи и с изключително голям страх. На последните местни избори в квартал „Изток" в Кюстендил бяха създадени контролно-пропускателни пунктове на входа и на изхода на квартала и всички, които влизаха и излизаха, бяха проверявани. Това, съгласете се, препятства свободното волеизявление на българските граждани, свободното право на глас. Бяха арестувани хора за 100 грама тютюн. Това е несериозно, разбирате ли? А в същото време хора, които реално търгуват с гласове, си движеха свободно. След местните избори и тогавашният премиер Бойко Борисов, и Цветан Цветанов, и Сергей Станишев всички излизаха с твърдения, че се купуваха гласове в Кюстендил, защото тогава имаше извънредни избори, защото бяха касирани изборите, но никой от тези господа и госпожи не посочи реално доказателство за купуване на гласове. И с това нещо изключително се манипулира. Защото реално видите ли ето, ромите решават кой да ви управлява в Кюстендил, което изобщо не е така.

На празник като на празник. Все пак на много места в страната той ще бъде отбелязан. Само ромите ли могат да решат собствените си проблеми и проблемите как те са поставени в обществото ни?

С активното участие на ромите и с активното политическо участие на ромите, защото няма как консултативни органи, съвети, работни групи няма как да решат наши въпроси. Решението на ромския въпрос на България минава през ромите, участието на ромите, правото на вземане на решения е инструментът за справяне с това предизвикателство, което ще отприщи изключително голяма икономическа мощ и може би в следващите 20 години ще бъде моторът на нашата икономика. Аз апелирам моите събратя роми да гласуват по съвест както всички други мои колеги апелират. Да, ще има купуване на гласове. И аз ги разбирам, че те ще вземат тези пари, напълно ги разбирам, защото няма как ти да си стоял толкова време изолиран, да нямаш работа и беден, няма как да не вземеш тези 20 лева. Бях на посещение в село Извор, Антоново. Знаете ли каква история ми разказаха? През зимата, когато имало близо метър сняг в селото, имало родилка, която започнала да получава болки и какво става? Махалата в селото е отдалечена на километър и половина от главния път. Звънят на линейка, тя не може да дойде и цялото село се събира, за да рине сняг, събират се хората, за да изнесат родилката на ръце до главния път. За каква интеграция говорим, за какво равноправие? Когато до преди пет-шест години ромите излизаха на протест, когато ги нападаха, че не могат да си плащат тока, водата, тогава всички се подиграваха, правеха се смешни клипове - вижте те постоянно се полакват, нямат пари, храна, работа. Но сега, когато българинът е засегнат от това нещо, ние трябва ли да правим клипове? Напротив. Ние трябва да се подкрепяме. И винаги трябва да сме солидарни един към друг, защото само по този начин можем да преборим немотията, икономическата криза, безработицата. Но ако се подиграваме един на друг, както се казва не се подигравай на комшията, защото утре-вдругиден това може да сполети теб. Ето, виждаме, обикновеният българин няма пари да си плати сметките за ток. И ние какво правим сега? Около 150 000 души в София нямат възможност да си платят на топлофикацията. И ние какво да правим? Хората, които са избрани от народа, трябва да намерят правилната формула. Ако някой дойде и им каже, че утре ще цъфнат налъмите - това е лъжа. Ако някой утре дойде и им каже, че ще получат 1000 лева заплата или 500 лева пенсия, това е лъжа. Трябва да сме честни към нашите избиратели и съграждани. Трябва да сме искрени. Защото българинът е достатъчно умен и винаги ще разбере в каква позиция са политиците и кои решения трябва да вземем. Но ако продължаваме да го лъжем както през последните 20 години, няма как да успеем, в тази държава няма да останат хора, защото на българина, рома, турчина му омръзна да го лъжат. На тези избори мисля, че те ще ударят много сериозен шамар на много хора.