Българи и роми в Димитър Миленков
Българи и роми в Димитър Миленков / снимка: Sofia Photo Agency
Българи срещу роми в "Димитър Миленков"
62655
Българи срещу роми в "Димитър Миленков"
  • Българи срещу роми в "Димитър Миленков"

Пореден кървав инцидент в столицата вдигна на крака българи и роми. 67-годишен бивш военен застреля 26-годишен мъж и 28-годишната му сестра, майка им и рани тежко още един младеж, а след това се самоуби. Ситуацията се разигра във вчерашния късен следобед в крайния квартал "Димитър Миленков", населен предимно с роми.

Това се случва само две седмици след като охранител - бивш полицай застреля 16-годишно момче от ромски произход в столичния квартал "Подуяне", а близки на семейството на тийнейджъра се вдигнаха на бунт и блокираха пътя към летището. Как напрежението между дългогодишни съседи ескалира до сцени от филм на ужасите и докъде ще стигне гневът на хората от квартала?

Междусъседският конфликт започва в петък следобед, когато група роми от крайния столичен квартал се събират да отпразнуват първия ден от великденските пости - Сирни заговезни. По традиция на този ден огньове се палят и прескачат за здраве. На поляната пред ромската махала 26-годишният Кирил подготвя голямо огнище заедно с приятелите си и събират около него. Веселбата на ромската компания и гъстият дим обаче стават причина за гнева на един от съседите - 67-годишният Иван Калуков е бивш военен от български произход, който от години живее в съседство с ромите.

Хората от квартала разказват, че спорът е започнал заради дима от запалена гума и шумното празнуване на младежите. Калуков им казал да изгасят гумата, но те отказали. Това предизвикало гнева на бившия военен, който според очевидци казал на Кирил: „Омръзна ми от вас, цигани". Калуков добавил, че ще се разправи с Кирил „по другия начин", допълват хората от квартала.

Думите на 67-годишния мъж не остават просто закана. Вчера между 16:30 и 17 ч. следобед Иван Калуков влиза с пистолет в ръка в дома на 26-годишния си съсед Кирил. Стреля по него, майка му Елена, сестра му Василка и по 22-годишния му приятел Бисер. Цялата сцена се разиграва пред очите на невръстните деца на семейството.

„Тези дечица са видели как са застреляни баща им, баба им, леля им. Ако знаехме, че Иван се подготвя да ги убива, щяхме да го убием преди това", разказа приятел на Кирил. По думите му Иван не е имал психически отклонения, но нямал и приятели в квартала.

Кирил работел, ако го викнели някъде, иначе събирал хартия и найлони. Преди това не са имали конфликти с Иван.

Няколко часа след кървавата престрелка роднини и съседи на пострадалото семейство все още чакаха пред полицейските заграждения, негодувайки срещу случилото се. Пред очите на близки и съседи трупът на 26-годишния Кирил няколко часа престоя окървавен върху стар дюшек на поляната пред дома. Роднини разказаха, че мъжът е издъхнал, малко преди да дойде линейката. Непосредствено до стълпотворението от роми и служители на полицията през прозорците на къщата на Иван не прозираше светлина, а от семейството му нямаше и следа. Хората от квартала се заканиха да отмъстят за случилото се, като дадоха за пример българо-ромския конфликт в Катуница, където обаче ролите на потърпевшите бяха разменени.

„Смятаме тук да остане само една гола поляна. В къщата живеят снаха му, сина му, те са си вътре и полицаите ги пазят. Но те ще ги пазят ден-два, месец - два", заканиха се ромите от квартала.

След заканата им да отмъстят за случилото се около пет буса на жандармерията пристигнаха на мястото на инцидента и обградиха къщата на 67-годишния Иван. Няколко часа след стрелбата обстановката в столичния квартал „Димитър Миленков" се успокои.