Светът приветства избора на нов папа
Светът приветства избора на нов папа / снимка: Reuters

Европейският съюз изрази своите „искрени поздравления" към новоизбрания аржентински папа Франциск и го призова да съдейства за мира, солидарността и човешкото достойнство в стремително променящия се свят, предаде АФП.

„От името на Европейския съюз ние предаваме нашите искрени поздравления за вашето избиране", посочват в съвместно изявление председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, след като Хорхе Марио Берголио бе избран да бъде първият латиноамерикански понтифик на католическата църква.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова новоизбрания папа Франциск Първи да продължи да полага усилия за подобряване на отношенията между различните религии по света, предаде АФП.

В изявление, приветстващо избора на новия предводител на римокатолическата църква, Бан Ки-мун изразява своята увереност, че Франциск„ще продължи да надгражда над усилията на своя предшественик Бенедикт ХVІ за съдействие на диалога между религиите", предава агенция Фокус.

Генералният секретар също така изразява „своите сърдечни поздравления" към бившия кардинал на Аржентина Хорхе Марио Берголио. „Очаквам с нетърпение продължаването на взаимодействието между ООН и Ватикана под мъдрото ръководство на Негово Светейшество папа Франциск", допълва той.

Президентът на Франция Франсоа Оланд приветства избирането на архиепископа на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио за ръководител на римокатолическата църква, предаде РИА Новости.

„Предавам на папа Франциск своите най-топли поздравления и най-добри пожелания във високата мисия, която е възложена на ръководителя на католическата църква, с оглед на предизвикателствата на съвременния свят", посочва Оланд. По неговите думи Франция, оставайки вярна на принципите на свободата, равенството и братството, ще продължава диалога със Светия престол за благото на мира, справедливостта, солидарността и човешкото достойнство.

Руската православна църква приветства избирането за папа на 76-годишния архиепископ на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио, съобщи говорителят на руския патриарх дякон Александър Волков, цитиран от РИА Новости.

„Руската църква приветства решението на конклава и преди всичко разчита, че отношенията между православната и католическата църква ще се развиват в положителна посока", посочи той.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел поздрави аржентинския кардинал Хорхе Марио Берголио, който бе избран за папа на римокатолическата църква и който прие името Франциск, предаде ИТАР-ТАСС. „Заедно с християните в Латинска Америка споделям радостта от това, че за пръв път един от тях е призван да ръководи католическата църква", се посочва в изявление на Меркел.

„Много хора, живеещи извън пределите на католическия християнски свят, очакват от новия папа, че ще им посочи пътя, по който да поемат, не само по въпросите на вярата, но и по отношение на мира, справедливостта и защитата на мирозданието", отбелязва канцлерът. Тя пожела на папа Франциск здраве и сили, за да може да изпълнява задълженията си по служене на вярата и благото на хората.

Испанският премиер Мариано Рахой също изпрати поздравителна телеграма до новия ръководител на католическата църква, в която изразява „своето твърдо желание за укрепване на близките отношения между Ватикана и Испания".

Конклавът избра папата в сряда вечерта, през втория ден от заседанието на конклава в рамките на петото си гласуване. Новият понтифик на римокатолическата църква прие името Франциск .