Марин Райков: Служебният кабинет е безпартиен
Марин Райков: Служебният кабинет е безпартиен / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Служебният министър-председател Марин Райков обяви, че оглавяваният от него кабинет е безпартиен.

„Задачата на това правителство е ясно очертана от основния закон на страната. А това означава, че това правителство няма да обсъжда конституционни промени, нито може да внася проектозакони, да приема изборни кодекси и т.н. Това правителство няма да работи по свой бюджет и съответно няма да разработва дългосрочна програма за управление на страната. То по-скоро ще зададе посоката на развитие в редица ключови сфери", подчерта Райков.

Задачите пред служебния кабинет

Основната задача на временното правителство е преди всичко да организира провеждането на демократични избори в съответствие с действащото законодателство и с очакванията на българския народ, подчерта министър-председателят.

„Правителството е тук, за да даде гаранция, че вотът ще се състои по правилата. Изборите няма да бъдат манипулирани, изборите няма да бъдат фалшифицирани. Ще бъде чут гласът на нацията. Всеки, който си позволи арогантност срещу демонстриращите, ще бъде наказан на изборите чрез вота на народа. Но българските гласоподаватели не са хиляди, а милиони. И в този момент те всички следва да бъдат чути. Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ", каза още Марин Райков.

Втора основна задача на правителството ще бъде да осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, за да бъдат гарантирани редът, сигурността на българските граждани и по-нататъшното икономическо развитие на страната, уточни още Райков.

„Служебното правителство е призвано същевременно да внесе увереност сред нашите европейски партньори и съюзници, че България ще продължи да изпълнява всички свои партньорски ангажименти като страна член на Европейския съюз и на НАТО. Ще положим всички необходими усилия, продължавайки да работим по финансовата рамка 2014-2020-та, така че в този период в българската икономика да бъдат реализирани всички проекти, които биха й позволили усвояването на съответните ресурси от еврофондовете", добави служебният премиер.

Той беше категоричен, че оглавяваният от него кабинет няма да допусне икономическа авантюра, изразяваща се в безразборна национализация, обслужваща политически и други интереси.

„Ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос. България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои не. Ще направим необходимото, за да защитим интересите на България. И вярвам, че нашите европейски партньори и съюзници ще бъдат рамо до рамо с нас в този момент", каза в заключение служебният министър-председател Марин Райков.

Марин Райков Служебният кабинет е безпартиен
netinfo