Фалшив кардинал на крачки от Ватиканския събор
Фалшив кардинал на крачки от Ватиканския събор / снимка: Reuters
Фалшив кардинал на крачки от Ватиканския събор
62234
Фалшив кардинал на крачки от Ватиканския събор
  • Фалшив кардинал на крачки от Ватиканския събор

Мъж успя да заблуди охраната на Ватикана и предрешен като кардинал почти стигна до събора на висшите католически духовници, които подготвят избора на нов папа. Самоназовалият се като Кардинал Базилиус се представил за член на несъществуващия орден "Корпус Деи". Той успял да се снима с истинските кардинали и дори отговорил на журналистически въпроси. После успешно преминал покрай швейцарските гвардейци, охраняващи събора и дори стигнал на метри от главния вход на огромната заседателна зала „Павел VI".

Ралф Напиерски живее в Берлин той се описва като католически епископ и има няколко снимки пред олтар в католическа църква, облечен в свещенически одежди и с кръст около врата.

В понеделник Напиерски се явил във Ватикана и се държал убедително по официален начин сред "колегите" си. Той дори се ръкувал с министъра на икономиката на Ватикана Серджио Себястиани.

Наблюдатели предполагат, че Напиерски е бил разобличен като самозванец поради леката разлика в цвета на одеждите му - вместо червеното карсиналско расо, той носел лилаво, което на по-подробен преглед се е оказало обикновен вълнен шал. Той е бил изведен от свещения град от Швейцарските гвардейци, след което поговорил с журналисти.

Пред тях той сподели, че е член на несъществуващата "Италианска православна църква" и им обясни, че е пропонент на т.нар. "Йога на Исус", която извисявала съзнанието. По сериозни теми Напиерски обясни, че смята за сериозна грешка това, че църквата не уволнява свещеници, обвинени в педофилия, а просто ги мести в други енории. В сайта си Напиерски твърди: "Нашата цел е да разпространяваме евангелията и да спасяваме хорските души" както и, че "се бори против еретиците и грешните движения в католическата църква." Личният му имейл се превежда като "Пазител на кръста".

В сайта си, Ралф Напиерски обсъжда и нерелигиозни теми, като твърди, че е патентовал приложение наподобяващо каска, което позволява на потребителите да контролират компютър с мислите си. Описва се също като хакер и активист, борещ се за правата в интернет пространството.

На събора, на който Напиерски за малко да бъде допуснат, предстоеше кардиналите да положат клетва на мълчание, както и да наредят всичките места, където ще заседават и пребивават по време на Конклава, да бъдат изчистен от всякакви евентуални средства за шпионаж.