Казанлък отбеляза 135 години от Свободата
Казанлък отбеляза 135 години от Свободата / Община Казанлък

Националният празник на Република България - 3 март тържествено бе отбелязан на пл. „Севтополис" в Казанлък. Честването започна с поднасяне на цветя пред паметника на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков, родом от Казанлък и Шипка, членове на четата на Хаджи Димитър. Двамата са обесени на този площад през 1868 г., когато четата е разбита, а войводата Хаджи Димитър пада покосен под вр. Бузлуджа.

На тържеството присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, областният управител на област Стара Загора Недялко Недялков, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, заместник-областните управители, заместник-кметовете на общината, кметове на населени места, общински съветници, представители на патриотични съюзи, на Съюза на ветераните от войните, граждани, много ученици от казанлъшки училища и техните учители.

Към връх Шипка потеглиха над 10 автобуса от Казанлък.На площада под върха панихида за загиналите на българското Освобождение и многолетствие за благоденствието на българския народ отслужи Н. Впр. Великотърновският митрополит Григорий в съслужие със свещеници. Митрополит Григорий се върна назад в историческите събития, довели до този ден и заедно с това се обърна към младите и възрастни свои съвременници да пазят спомена за предците и да градят с ум и сърце днешна България.

В честването участваха министърът в оставка Томислав Дончев и кметовете на Казанлък и Габрово, кметът на Мъглиж, областните управители на Стара Загора и Габрово, председателите на общинските съвети на Казанлък и Габрово, общински съветници, още генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, хиляди граждани. Всички те изминаха стръмния път до Паметника на Свободата, където бяха поднесени венци на признателност.

Както всяка година казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев пробяга разстоянието от площад „Севтополис" до върха с националното знаме в ръка.