Цяла България на протест
Цяла България на протест / Sofia Photo Agency, DarikNews.bg

Невиждани през последните години протести заляха страната. След като висотите сметки за ток и парно отприщиха народното недоволство в началото на месеца, исканията на протестиращите в цялата страна вече са за промяна на статуквото и нова конституция. Хората надигнаха глас срещу бедността и корупцията и настояват за контрол на гражданското общество над институциите. Повече от 30 града се вдигнаха на протест. Най-многобройни бяха протестите в София, Варна и Пловдив.

Десетки хиляди излязоха на пореден протест срещу монополите и шестваха из улиците на София. След близо четиричасово движение между парламента, президентството и Съдебната палата, протестът приключи пред сградата на Народното събрание. Не се стигна до сериозни безредици или провокации. Повече за протеста в столицата четете ТУК

Десетки хиляди варненци се включиха в поредното протестно шествие в морската столица. По традиция те се събраха в градинката до общината, където по музикална уредба звучаха възрожденски песни. Хората бяха призовани да не се поддават на провокации, да бъдат единни, а след края на протеста да дарят кръв за самозапалилия се пред общината Пламен.

След кратки речи против всички монополи, в които организаторите поискаха "промяна, а не подмяна", шествието с участието на около 50 рокери, тръгна по бул. „Мария Луиза". Множеството премина през Катедралата и бул. „Владислав Варненчик". Постепенно към колоната се присъединяваха все повече хора. В протеста се включиха пенсионери, младежи, цели семейства с децата си. Повече за шествието в морската столица четете ТУК

ВИЖТЕ ВИДЕО:

Протестът във Варна - първа част

Протестът във Варна - втора част

Два часа продължи третият протест в Добрич срещу монополите и политиката в страната. Около 2000 души се присъединиха към шествието, което премина по улиците на града и приключи в 13.00 ч. на площад "Свобода". Организаторите обявиха националните искания на протестиращите в цялата страна, които бяха обсъдени на координационна среща в събота в Сливен. Те поискаха Народното събрание да продължи работа до парламентарния вот, за да се разпишат нови правила за избори, в които да залегне мажоританият вот. Те не са съгласни с провеждането на предсрочни избори, на които да се издигнат същите "стари муцуни". Иска се също въвеждане на възможност за отзоваване на депутати. Към протеста се присъединиха представители на ромската общност.

Цяла България на протест
netinfo
Близо 10 000 души в Пловдив излязоха на националния протест срещу монополите. Хората се събраха на площад „Централен" в 11.00 ч., откъдето шествието тръгна в посока EVN и бул. „Шести септември". Оттам маршрутът на демонстрациите мина последователно през бул. „Цар Борис III Обединител", Сточна гара, Централна гара, ул. "Иван Вазов" и отново се върна пред Централна поща. Скандиранията на недоволните пловдивчани се насочиха срещу монополистите в България. В началото на протеста бе изгорено копие от Конституцията на Република България, като знак за искането на хората тя да бъде променена. В квартал "Столипиново" също се проведе протест срещу високите цени на тока и EVN . Около 300 човека се събраха на площада на улица „Елба", където под звуците на оркестър „Максим", хората поискаха EVN да бъдат изгонени от България и да се прекрати манипулираната според тях практика на дистанционно отчитане. По непотвърдена информация, към края на протеста почти се е стигнало до сбиване между организаторите и представители на ДПС. Според Цветан Салтъков, без да е бил поканен на сцената се е качил бившият общински съветник от ДПС Яшар Асан, който бутнал един от имамите. Пред Дарик радио Яшар Асан потвърди, че наистина се е качил на сцената, подразнен от изявления на турски език, призоваващи всички етнически махали в Пловдив на бунт. И двете страни са категорични, че до сериозно сбиване не се е стигнало само заради бързата намеса на полицията.

Над 2000 души излязоха на мирно протестното шествие в Пазарджик с искане за създаване на програмно правителство. Протестиращит развяха десетки български знамена, транспарантите бяха с надписи „Те погребаха България", „Да изчистим парламента за един ден". Със скандирания „Единство", „Българи-юнаци", „Мафия". Шествието премина през центъра на града и пешеходната зона, като протестът затвори за повече от час централните улици. Участниците в митинга настояваха за прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на EVN и ВиК до установяване на легитимността на сметките, преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските директиви, както и 50% гражданска квота в ДКЕВР. Искаме да имаме работа, да живеем по-добре, обобщиха протестиращи.

Цяла България на протест
netinfo

Около 3000 перничани се събраха на протест в местността Ладовица и запушиха един от входовете на града. След това те се отправиха към пътен възел Даскалово и блокираха за близо час проходимостта по две магистрали - Струма и Люлин. Хората приеха призива за мирен протест, десетки полицаи ги охраняваха. Демонстрантите настояваха за по-високи доходи, съобразени с минимума, определен за преживяване от статистиката. Работнички от шивашките фабрики в Перник призоваха държавата да контролира дейността на чуждестранните инвеститори, които не само бявят с месеци изплащането на заплатите, но и ползват българските кадри като евтина работна ръка. Млади хора издигнаха редом с българското знаме и черни транспаранти с надписи, единият от които беше "Народе, борбата започва, искаме живота, който заслужаваме".

Няколко хиляди души в Благоевград излязоха на протест срещу монополите на площад "Георги Измирлиев". Направиха и мирно шествие по централните улици в града, но до блокада на главен път Е-79 не се стигна, въпреки искането на провокатори, внедрени в митинга.

Под звуците на химна и патриотични песни протестиращите изразиха за пореден път исканията си за национализиране на всички електроразпределителни дружества, разпускане на ДЕКВР, както и търсене на наказателна отговорност за членовете на държавната комисия. На поредния митинг в Благоевград се обединиха около исканията за налагане на наказателна отговорност спрямо министрите в правителството на Бойко Борисов и на всички останали преди него.

Благоевградчани предложиха създаването на революционен комитет, който да контролира занапред дейността на управляващите, политиците и монополистите у нас.

Хората дадоха тридневен срок, в който се надяват за подкрепата и личната намеса на президента Росен Плевнелиев. От Инициативния комитет настояват за среща с държавния глава за предявяване на всички разумни предложения от народа за "рестарт на България". В противен случай недоволните от Благоевград и Дупница ще тръгнат на поход по главен път Е-79 до София.

Цяла България на протест
netinfo

Близо 5000 души протестираха в Сливен. Те се събраха първоначално на площад "Хаджи Димитър", където се пееха българския химн и възрожденски песни. Бяха издигнати български знамена, както и закачен на въдица шаран. Според човека, който донесе този своеобразен символ на протест, значението е, че всички ни правят на шарани. Хората скандираха "Много сме, силни сме!". Бахя изчетени приетите искания на срещата на техническите ръководители на протестите, която се проведе вчера в града под Сините камъни. След това много хора се изказаха. Протестът мина по улиците в града и се спря пред офиса на EVN, като представител на енергото не излезе при хората, за да приеме исканията им. В демонстрацията се включиха и роми. Протестът завърши с хоро.

Мирно и спокойно приключи протестното шествие в Стара Загора. Първоначално пред сградата на енергоразпределителното дружество в града на липите се бяха събрали около хиляда души, които скандираха: „Промяна", „Оставка", „Много сме, силни сме", „Всеки ден ще е така до победата". След като се изказаха представителите на протестиращите, които вчера присъстваха на събранието в Сливен, хората тръгнаха по улиците на града и се спряха пред общината. Там бе изпят химнът и шествието продължи. Следващата по-продължителна спирка беше сградата на Областната управа, където страстите се разгорещиха. Чу се и емоционалният възглас „Революция!". След това хората продължиха по пешеходната зона, блокираха, преминавайки, кръстовището на „Патриарх Евтимий" и стигнаха до моста, свързващ центъра с кв. „Кольо Ганчев". Шествието се върна пред общината, където продължи събирането на подписка за исканите промени.

Близо 4000 души се събраха на протест в Бургас, което бе най-многолюдната демонстрация в града от началото на протестите досега. Митингът продължи два часа и завърши с концерт и без инциденти. Сред лозунгите бяха „Съединението прави силата", „Искаме достоен живот", „Грижете се за хората, а не за партийния елит". Намаляване високите цени на тока, да не се разпуска Народното събрание, да не се назначава служебен кабинет, а експертно правителство, в парламента да се гласува възможност за участие в изборите на мажоритарни кандидати, бяха част от исканията, прочетени пред множеството. Част от излезлите с мегафон на трибуната се заканиха, че ако президентът Росен Плевнелиев не вземе под внимание техните искания, вълната от недоволство ще бъде насочена и срещу него. Организаторите обещаха следващата неделя протестите да продължат още по-активно, но без агресия.

Близо 1000 души се включиха в митинга във Велико Търново срещу монополите и държавната политика в енергийния сектор под надслов "Да запалим монополите". Хората скандираха „Промяна, а не подмяна" "Мафия", "Оставка", "Българи юнаци" "Елате при нас, протестът е за вас", "Свобода или смърт", "Революция". С вдигнати юмруци протестиращите символизираха националното единство. Пред паметника на Васил Левски множеството коленичи за едноминутно мълчание. Шествието премина по главната улица от сградата на Общината до тази на "Енерго про". В колоната имаше от малки деца до побелели старци, но преобладаваха младите хора. Хората заявиха, че няма да се откажат, докато не се изпълнят исканията им, оформени на срещата на техническите организатори на протестите в Сливен в събота.

Цяла България на протест
netinfo

Около 1000 протестиращите срещу монополите се събраха в Ловеч. Много от хората вееха българското знаме, лозунгите, които се виждаха, гласяха: „Обединението прави силата", „Един народ - една борба", „Това не е протест, това е процес" и др. Протестиращите тръгнаха от сборния си пункт пред СОУ „Св. Климент Охридски" в 12.00 ч. Те се спряха на площада до областната администрация, за да изпеят българския химн, след което се запътиха към центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Полицейски кордон обаче ги спря. След това групата пое към изхода на Ловеч за Троян. Там ги чакаше кордон от униформени и шествието не бе пропуснато по-нататък. Част от протестиращите насядаха на асфалта и започнаха да скандират „Донесете ни палатките, тука ще стоим!". Протестиращи и полицаи бяха на пътя около час. До сблъсъци не се стигна. След това шествието пое обратно към града.

Близо два часа продължи протестът на русенци. Над 1500 човека се събраха на площада пред общината, като преди това множеството тръгна от Халите и премина по ул. „Александровска". Пред хората първо говориха организаторите, които призоваха да няма инциденти и провокации. Иво Минчев- един от присъствалите на срещата в събота в Сливен, изчете пред събралите се решенията и исканията, формулирани на тази среща. После бе дадена думата и на всеки, който иска да се изкаже. На два пъти имаше опити за провокация: единия път от страна на младежи, които не желаеха да слушат какво се говори и скандираха свои искания, а втория път непознат застана зад микрофона, представяйки се за човек от ядрото на организаторите, но бързо бе отстранен от тях. Хората носеха плакати, един от които с искане за оставката на кмета на Русе Пламен Стоилов. Ако исканията не бъдат чути и не започне диалог следващият протест да е другата неделя или дори и по-рано през седмицата, зарекоха се русенци.

Цяла България на протест
netinfo

Протестът в Хасково започна около 11.00 ч., като протестиращите бяха три пъти повече в сравнение с предходните дни. Млади хора заявиха, че те са силата на България и трябва да го осъзнаят и да вярват в това. Те поискаха отавката на всчики депутати и казаха, че трябва да се направят много саможертви, за да се оправи ситуацията в България. Някои от по-крайните протестиращи призоваха за Крумови закони и всички виновници за сегашното положение на съд. След около час и половина организаторите официално обявиха от сцената, че протестът е приключил, но по-младите тръгнаха към съседния Димитровград.

В Димитровград протестираха около 2000 души, които също бяха тръгнали към Хасково. В последния момент обаче, след като бе изминал близо 15 км, димитровградският протест тръгна обратно към града си, а една част се запъти към Детелината и заедно със стотина хасковлии блокира пътя от Пловдив към Хасково. Колите, пътуващи към Хасково, бяха отклонявани през Минерални бани, а тези към Димитровград - през Горски извор.

Цяла България на протест
netinfo


След малко повече от час пътят бе отворен. Към 19.00 ч. обединените протестиращи от двата града, които бяха на Детелината, се върнаха на централния площад в Хасково. След като отново изказаха недоволството си срещу монополите и политическата система, отидоха пред сградата на EVN, освиркаха я и накрая се изкачиха при монумента на Света Богородица в парк „Ямача” край града. Там изпяха химна, поседяха малко мълчаливо и се разотидоха.

 

Близо 1000 силистренци се присъединиха към протеста срещу монополите. Това бе най-масовият от поредицата протести в града през последните седмици. Недоволстващите се събраха пред сградата на „Енерго про" в дунавския град. Час продължиха там демонстрациите с хвърляне на яйца по фасадата, с блокиране на движението на едно от най-големите кръстовища, с песни, викове и познатите скандирания „Мафия!", „Не на монопола!" и „Вън Енерго Про от нашия град!". Освен познатите искания за премахване на посредниците при електроразпределението, търсене на отговорност от подписалите договорите в сектора „Енерегетика", спиране на износа на ток от АЕЦ „Козлодуй" и отваряне на 3 и 4 енергоблок, те предложиха Силистра да получава румънски ток като вариант за конкуренция на местния монополист.

Цяла България на протест
netinfo

Около 1200 човека във Враца се събраха пред сградата на Общината, за да изразят недоволството си. Бяха изчетени исканията, приети на срещата на организаторите на протестите в събота в Сливен. Стана ясно, че до 3 дни ще бъде създадена и интернет платформа с исканията, така че всеки ще може да ги прочете и изрази мнението си. Бе обяснено, че исканията ще бъдат предадени на президента като единствения легитимен орган на управление в държавата. Чу се и заплаха за саморазправа - „Докато исканията ни не бъдат изпълнени, ще останем на улицата. Иначе на 3-ти март ще влезем в парламента и ще си го вземем!". Различен от общите призиви в страната бе този за бойкот на големите търговски вериги и пазаруване от малките квартални магазинчета, за да се насърчава предприемачеството в страната.

Около 4000 човека в Шумен се включиха в националния протест. Той мина по основните улици на града. Шуменци изразиха недоволството си с викове „Долу монопола", "Българи юнаци!". Те пяха химна, патриотични песни, извиха и хоро на кръговото пред Руски паметник. Множеството от протестиращи спря пред сградата на електроразпределителното дружество в града - Енерго про, пред която имаше колона полицаи, нямаше обаче сблъсъци между органите на реда и протестиращите. След това започнаха изказванията и деклариране на исканията на хората. Валери Младенов заяви, че исканията им са за  промяна и пълно изчистване на досегашните партии, контрол над юридическите лица, пълно разсекретяване на договорите на всички монополисти и контрол върху банките, стимулиране на майките и децата и други. Бяха прочетени и обединените искания, след срещата на представители на протестиращите, която се проведе в Сливен. Протестът приключи около 13:00 часа, когато множеството се разотиде.

Повече от 300 души в Търговище се включиха в националните протести. Скандирайки, те поискаха „нови политици за нова България". А възрастна жена поиска и погребенията да бъдат безплатни.

Ученици поведоха шествието срещу монополите в Разград. Трите момчета обясниха, че след като никой не се ангажирал с организацията на протести в Лудогорието, те решили, че градът не трябва да остава встрани от всеобщото недоволство. Вчера представили града и на събирането на инициативните комитети в Сливен. На призива на младежите във Фейсбук се отзоваха близо 1000 разградчани, двойно повече от миналата неделя, когато организаторите бяха други.

Над 500 души се събраха тази неделя на площад "Велбъжд" в Кюстендил, като отново, както преди седмица, извървяха разстоянието до кръговото кръстовище на "Капията", което блокираха за около 10 минути. Протестът премина мирно, без провокации, като приключи отново на площад "Велбъжд", преди 12,30 часа. Протестиращите в Кюстендил пяха българския химн, и скандираха "Мафия", "Събуди се", "Промяна". При представянето на исканията най-голямо одобрение срещна това за отпадане имунитета на депутатите за действие или бездействие и въвеждане на право за отзоваване. Кюстендилци искат отпадането на ДДС в сметките за електроенергия, с указ на президента, както и разпускане на ДКЕВР. Протестиращите настояваха за разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, и мораториум върху декемврийските сметки за ток.

Близо 2000 кърджалийци и хора от областта се включиха в протеста срещу монополите в града. Както и миналата неделя, отново за повече от час беше блокирано движението по централни булевард на Кърджали - бул. „България", огласян от викове „Мафия!", „EVN е мафия!", „EVN вън!". Организаторите на шествието, сред които бяха и представители на гражданското движение „Днес", изчетоха пред протестиращите исканията и декларираха, че няма да се откажат, докато те не бъдат изпълнени. Сред социалните искания на протестиращите бяха да се намали цената на електроенергията, вдигане на заплатите и пенсиите, да се криминализира неизплащането на заплати, да се разсекретят всички приватизационни сделки от 1990 година насам, цялостна ревизия на Кодекса на труда.

150-200 човека се събраха в Габрово в подкрепа на гражданските протести в страната. Красимир Ташев, инициатор на движението „Да събудим Габрово" и участник в срещата на инициативните комитети в Сливен вчера, прочете исканията, формулрани на този етап.

Вижданията за по-широко гражданско участие както в парламента, така и в държавните регулаторни органи, премахването на монополите в енергийния сектор, мажоритарен вот и възможност за отзоваване на народните представители срeщна подкрепата на хората. Сред тях имаше габровци в различни възрасти. Някои пожелаха да вземат думата и говориха пред събралите се около час. В това време се записваха мнения, предложения и искания. Красимир Ташев каза, че те ще бъдат обобщени на следващата републиканска среща на инициативните граждански комитети идната седмица. Тогава ще се състои обществен дебат.

На среща в София и Сливен в събота организационни групи от различни градове обсъдиха исканията на народа и заявиха, че те ще бъдат връчени на президента Плевнелиев, който отвърна на поканата им и каза, че ще излезе сред тях. Протестиращите настояват за: незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките. Протестиращите настояват ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата и премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар и разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

"Не искаме служебно правителство. Искаме предсрочни избори. Искаме създаване на програмен кабинет", заявяват протестиращите след оставката на правителството на Бойко Борисов, която дойде именно след безпрецедентните протести в цяла България. Стотици хиляди българи всяка вечер скандираха "Оставка", "Мафия" и "Бойко, отивай си".